Aquafaba, cel mai bun înlocuitor pentru albușul de ou. Ce este și cum te ajută la prăjituri?
Poate ai auzit deja de aquafaba, însă nu știi ce este. Acest nou trend în materie de alimentație sănătoasă a devenit o adevărată senzație pe Instagram.
Lichidul cunoscut sub denumirea de aquafaba a devenit de ceva vreme foarte folosit ca alternativă la ouă și lactate atunci când vrei să prepari un desert vegan. Practic, aquafaba reușește să fie cel mai bun înlocuitor pentru albușul de ou și pentru frișcă.
Ce este aquafaba?
Crezi că este un ingredient fițos, dar nu este deloc așa. Aquafaba este lichidul rămas după ce fierbi năutul sau fasolea. De asemenea, lichidul rămas după ce ai scurs o conservă de năut este tocmai aquafaba pe care o poți folosi în multe preparate. Dacă până acum aruncai acel lichid, după ce vei descoperi cât de util este el nu vei mai face niciodată acest lucru! Motivul pentru care aquafaba a devenit atât de populară este tocmai faptul că are calități similare cu cele ale albușului de ou atunci când este folosită la prăjituri.
Lichidul din conserva de năut sau aquafaba se bate cu mixerul și obții o textură asemănătoare cu cea a albușului bătut.
Aquafaba bătută cu mixerul
Cum să folosești aquafaba?
Dacă amesteci cu mixerul, lichidul va deveni precum albușul bătut, astfel că aquafaba este cel mai bun înlocuitor pentru albușul de ou dacă vrei să faci un desert vegan. De asemenea, în unele rețete se poate folosi după ce e lăsat la fiert până se evaporă o parte din conținut și obții cumva consistența unui albuș de ou și este o metodă utilă dacă vrei să faci bezele cu aquafaba, scrie o bloggeriță celebră pe blogul ei
liviaskitchen.co.uk
În schimb, dacă vrei să faci o prăjitură nu este necesar să fierbi lichidul ca să se evapore din el. În rețete cum ar fi prăjiturile sau gofrele trebuie doar să bați cu mixerul lichidul din conserva de nput și să îl încorporezi apoi cu grijă în amestecul dorit.
Aquafaba este adesea folosită în rețete pentru bezea, macarons sau glazură, însă ea se poate folosi și pentru a obține maioneză vegană, în diverse cocktail-uri ca să înlocuiești albușul de ou, pentru mousse de ciocolată sau pentru frigănele.
Cum să faci gofre delicioase cu aquafaba?
Poți să obții gofre delicioase fără gluten și fără ouă foarte simplu. Iată cât de ușor se prepară ele!
Ingrediente
110 de grame de făină de ovăz
130 de grame de făină de orez
80 de grame de făină de hrișcă
1 linguriță cu amidon pudră arrowroot (îl găsești la magazinele naturiste)
Puțină sare
250 de grame de lapte de cocos gras
2 linguri cu ulei de cocos presat la rece
100 grame de sirop de arțar
157 de grame de aquafaba
Mod de preparare
Uleiul de cocos se topește pe foc mic și se amestecă cu laptele gras de cocos, după care se adaugă siropul de arțar.
Făina de ovăz se amestecă cu cea de orez, hrișcă și cu sare și pudra de amidon arrowroot.
Aquabaga sau lichidul din conserva de năut se bate foarte bine cu mixerul până când se întărește.
Amestecă mixul de făină în cel lichid cu lapte de cocos până când se încorporează toate ingredientele.
Amestecă delicat aquafaba în amestecul rezultat.
Pune câte puțin din aluatul rezultat în aparatul pentru gofre și repetă până când se termină.
Folosește cremă de ciocolată, înghețată, unt de arahide, ricotta, gem sau fructe proaspete pentru a orna gofrele.