6 soluții distractive pentru a face mișcare în familie
Poate ți-e mai ușor să te duci la sală și să alergi pe bandă, dar este important să integrezi și copiii în programul de exerciții fizice. Descoperă cum puteți face mișcare în familie.
În primul rând nu trebuie să-i spui copilului că veți face exerciții, ci poți trata această activitate ca și cum v-ați juca. Atunci când o familie se joacă îmnpreună fiecare membru va fi sănătos și binedispus. Potrivit studiilor de specialitate alegerile făcute de părinți în privința exercițiilor fizice influențează foarte mult copiii. Din fericire nu este deloc un sacrificiu să fiți activi împreună, iar copiii vor fi interesați să participe dacă alegi activități care le plac.
„Este suficient să le dai un exemplu, iar copii se vor implica rapid dacă observă că și părinților le place să facă mișcare. Gândește-te la jocurile lor favorite ca punct de pornire, iar după aceea fii creativ”, recomandă dr. Prentiss Rhodes, din Scottsdale, Arizona.
Iată cum puteți face mișcare în familie fără să vă plictisiți:
1. Organizați o petrecere de dans chiar în living
Nu prea știi să dansezi? Nicio problemă. Copii se vor distra încercând noi mișcări și învățându-te și pe tine. Potrivit specialiștilor, dansul creează o legătură puternică între părinți și copii, mai ales dacă cei mici deja practică această activitate în timpul liber. Nu contează dacă este vorba despre balet sau hip-hop, important este să alegi tipul de muzică apreciat de copil și veți găsi noi mișcări în timp ce vă distrați împreună chiar în living. Este o idee bună pentru a face mișcare în familie mai ales în sezonul rece.
2. Yoga pentru toată familia
Yoga are multiple beneficii pentru sănătate, de la reducerea stresului și a anxietății până la favorizarea unui somn liniștit și profund. Și nu doar adulții pot obține aceste beneficii. Exercițiile de yoga pot fi realizate și de copii, existând chiar sesiuni destinate bebelușilor. „Părinții conștientizează că și copiii pot fi stresați pe măsură ce cresc datorită presiunilor de la școală sau din partea prietenilor, iar un mediu școlar extrem de competitiv poate avea uneori un efect de epuizare asupra celui mic. De aceea este important să facă împreună exerciții simple de yoga și să canalizeze energia pe care o au în emoții pozitive”
, explică Alexandra de Collibus, instructor certificat de yoga din Southborough, Massachusetts.
3. Mergeți la un eveniment de fitness care să nu fie competitiv
Contează foarte mult să le arăți copiilor că este distractiv să faci exerciții, iar dacă mergeți împreună la un eveniment de fitness puteți împărtăși plăcerea și pasiunea pentru mișcare cu ceilalți participanți, iar copiii vor fi mult mai interesați să practice sportul. Ar putea să-și facă noi prieteni cu care vor exersa ulterior în timpul liber.
4. Mergeți cu bicicleta
Alegeți un traseu potrivit și porniți cu toții cu bicicleta, într-o zi însorită. Puteți varia tipul de traseu pentru ca decorul să-i atragă pe copii, iar în timpul plimbării puteți face o scurtă oprire pentru un picnic delicios. Mersul cu bicicleta îi ajută pe copii și părinți să se relaxeze și reduce îngrijorarea constantă sau alte simptome ale anxietății.
5. Uniți-vă cu alte familii pentru a merge într-o drumeție
Este o idee bună să realizați o activitate împreună cu alte familii care au copii. Vă veți distra cu toții și fiecare drumeție vă va face să uitați de momentele dificile sau stresante, în timp ce vă mențineți cu toții în formă. „Dacă veți include prietenii și familiile lor în cadrul activităților pe care le desfășurați veți obține un efect pozitiv de durată, iar copii vor înțelege cât de important este să fie activi toată viața”, explică dr. Rhodes.
6. Lasă copiii să preia conducerea
Uneori este util să lași copiii să hotărască ce fel de exerciții veți face împreună. Ca punct de plecare le poți spune să se gândească la exercițiile pe care le fac la școală, la ora de educație fizică. Puteți încerca să faceți împreună flotări, abdomene sau să săriți coarda. Este util și să încercați noi activități împreună. De exemplu, dacă mergeți să luați lecții de patinaj, iar copii văd că și părinții cad de câteva ori până reușesc să învețe, vor avea mai multă încredere în forțele proprii și nu se vor teme tot timpul de eșec.