Nou angajata? Cum te integrezi in echipa?
In sfarsit, ai obtinut postul pe care ti-l doreai. Chiar daca te asteptai ca emotiile sa treaca, iti dai seama ca inca ai intrebari, iar golul din stomac nu a disparut.
In sfarsit, ai obtinut postul pe care ti-l doreai. Chiar daca te asteptai ca emotiile sa treaca, iti dai seama ca inca ai intrebari, iar golul din stomac nu a disparut. Oare cum vei face fata noilor sarcini, oare cum sunt colegii cu care vei lucra, dar seful tau, te va ajuta cineva sa preiei activitatea de care te vei ocupa? Sunt intrebari firesti, pe care fiecare dintre noi le are inaintea primei zile de lucru.Este evident ca va fi cineva acolo care te va astepta si, cel mai probabil, iti va pune in brate un teanc de documente pe care va trebui sa le citesti. Acestea te vor ajuta sa te familiarizezi cu politicile si regulile noii companii a carei angajata vei fi. Iti vei intalni si noul sef direct care, de regula, este prea ocupat ca sa isi rezerve mai mult de 10 minute pentru discutia cu tine. Firesc, isi va cere scuze, asa ca nu iti ramane decat sa te intorci catre noii tai colegi, care te vor masura din cap pana in picioare cu priviri curioase.
Nu trebuie ca acesta sa fie un scenariu real. Nu ramane pasiva la ceea ce ti se intampla, dar nici nu intra in panica. Este bine sa preiei initiativa in ceea ce te priveste. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a te integra mai usor:
1. Integrarea in organizatie
In majoritatea companiilor, integrarea organizationala este realizata de catre departamentul de resurse umane. Contactul cu colegii departamentului de HR il ai in prima zi de lucru si este, de obicei, primul contact cu departamentele suport. Lor trebuie sa le duci actele necesare angajarii tale si ei sunt cei de la care vei primi noul contract de munca. Foloseste-te de aceasta ocazie si informeaza-te despre:
- organizatie - trebuie sa cunosti foarte bine organizatia in care intri. Pune intrebari privind obiectul de activitate, forma juridica, produsele sau serviciile oferite pe piata, structura actionariatului (in masura in care aceasta informatie nu este confidentiala), pozitia detinuta pe piata de profil, organizarea de ansamblu;
- organizarea si functionarea companiei - familiarizeaza-te cu modul si forma de organizare a companiei, numarul si structura departamentelor sau a domeniilor de activitate, structura fiecarui departament in parte, schema posturilor si modul lor de ierarhizare;
- regulile interne - acestea sunt aplicabile la nivel organizational, asa ca este bine sa cunosti principalele reguli privind functionarea organizatiei, relatiile intre departamente, dar si regulile ce reglementeaza relatile cu exteriorul;
- programul de lucru - nu uita sa intrebi de programul de lucru stabilit in companie. Este bine sa stii la ce ora trebuie sa ajungi la birou si sa iti calculezi timpul astfel incat sa nu intazii.
- modalitati si reguli de comunicare - pentru a te adapta mai usor, trebuie sa stii care sunt regulile de comunicare si principalele modalitati folosite in cadrul organizatiei, dar si in afara acesteia. Poti cere departamentului de HR lista adreselor de e-mail din companie, numerele de telefon, interioarele si chiar numerele de telefon mobil.
2. Integrarea tehnica
Integrarea tehnica reprezinta familiarizarea ta, pe de-o parte, cu activitatile operationale desfasurate in cadrul departamentului din care vei face parte, iar, pe de alta, cu activitatile presupuse de noul tau post. De obicei, de aceasta se ocupa seful tau direct sau unul dintre colegii de departament. Pentru a avea o imagine cat mai completa, nu trece cu vederea:
- informatiile detaliate despre domeniul de activitate si departamentul in care vei activa - adreseaza intrebari despre activitatea departamentului, limitele operationale ale activitatii, activitatile de care se ocupa colegii tai, aria de activitate si de expertiza a fiecaruia dintre acestia;
- atributiile si responsabilitatile postului - trebuie sa stii de la inceput in ce va consta activitatea ta si care este nivelul de responsabilitate si decizie pe postul pe care il vei ocupa. Nu evita sa iti intrebi seful ce asteptari are de la tine, care sunt rezultatele pe care se asteapta sa le obtii, cata libertate de actiune vei avea, cum vei fi evaluata sau prin ce metoda si la cat timp de la angajare rezultatele tale vor fi masurate;
- regulile si procedurile de lucru - in afara de regulile generale, aplicate la nivelul intregii organizatii, este foarte posibil sa existe reguli si proceduri de lucru care reglementeaza activitatile tale de executie. Acestea sunt importante, astfel incat este bine sa intrebi si sa te familiarizezi cu ele. Asa cum atributiile iti "spun" ce sa faci, "regulile si procedurile" iti dicteaza cum le faci.
- relatiile cu celelalte departamente si cu ceilalti membri ai echipei - este un punct foarte important si trebuie stabilit inca de la inceput. Mai bine intrebi decat sa inveti din greseli, nu?
- logistica - intereseaza-te de resursele materiale si informationale pe care trebuie sa le ai la dispozitie. Nu amana inceperea activitatii si nu pierde timpul, deoarece nu ai birou, calculator, telefon sau acces la informatii.
3. Integrarea personala
Integrarea personala este, poate, cea mai dificila. Echipa in care intri este deja inchegata, are reguli proprii de functionare, roluri deja stabilite. Noii tai colegi au scopuri comune si impartasesc, in mare parte, acelasi set de valori.
Incearca sa te familiarizezi cu acestia, discuta deschis si liber, afla ce le place si ce nu, care sunt asteptarile lor in ceea ce te priveste si care sunt regulile "invizibile" pe care trebuie sa le respecti. Spune-ti si tu punctul de vedere, raspunde intrebarilor pe care ti le adreseaza si exprima-ti asteptarile pe care le ai in raport cu noul post si cu noii tai colegi.