Cum explici viitorului angajator de ce ai fost concediata de la fosta companie
Carieră · Sfaturi / De traducere de Gabriela Ceciul, 06.06.2005

I se poate intampla oricui si oricand sa auda la un moment dat: "Esti concediat(a)". Indiferent de motivele care au condus la aceasta situatie, te gandesti ca...

I se poate intampla oricui si oricand sa auda la un moment dat: "Esti concediat(a)". Indiferent de motivele care au condus la aceasta situatie, te gandesti ca trebuie sa faci tot posibilul pentru a nu lasa acest incident sa-ti afecteze cariera pe viitor. Dincolo de toate, vei dori sa-ti impresionezi viitorul angajator in timpul interviului si trebuie sa faci fata cu brio intrebarii delicate: "De ce ai fost concediat(a)?"

Stii foarte bine ca nu este deloc o bila alba pentru tine faptul ca ai fost concediat(a), dar asta nici nu inseamna ca trebuie sa se darame tot ceea ce ai construit in atatia ani pentru un motiv mai mult sau mai putin important. Tot ce trebuie sa faci pentru ca explicatiile legate de concediere sa nu-ti afecteze bunul mers al interviului pentru angajare este sa urmezi urmatoarele sfaturi pregatite de experti in recrutare.


Strategii care sa te pastreze pe primele pozitii la angajare:

Planifica de la inceput cum vei raspunde la intrebari
Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te prezinti la interviu deja pregatit(a) sa raspunzi la intrebarile legate de experienta ta. Gandeste-te mai intai la experientele negative. De ce ai fost concediat(a)? Ce anume ai invatat din aceasta experienta? Ce ai facut corect si cu ce ai gresit? Incearca sa privesti situatia cat se poate de obiectiv si, mai ales, din punctul de vedere al angajatorului, punandu-te in situatia acestuia. Nu vei face nimic daca vei ramane sub influenta resentimentelor legate de pierderea vechiului loc de munca, iar sentimentele negative vor iesi la suprafata pe parcursul interviului.


Nu oferi informatii voluntar
Specialistii in recrutare considera ca este extrem de important sa fii sincer(a) in timpul interviului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa atragi atentia asupra acelei perioade din trecut care ti-ar putea afecta imaginea si pe care nici nu ai de ce sa o accentuezi. Trebuie sa spui adevarul, dar felul in care alegi frazele depinde numai de tine. Asta nu inseamna ca trebuie sa vorbesti deschis despre concediere daca angajatorul nu a aflat inca despre acest lucru. Este acceptabil - si chiar recomandabil - sa imbraci adevarul intr-o forma favorabila tie.


De exemplu, poti spune ca "ai plecat din companie" sau doar sa amintesti in treacat de acel loc de munca si apoi sa mergi mai departe la urmatoarea pozitie pe care ai ocupat-o si la succesele obtinute acolo. Probabil ca o fraza simpla cum ar fi: "Pur si simplu nu a functionat si nici nu mi se potrivea ceea ce faceam acolo" ar fi suficienta.

Totusi, nu trebuie sa uiti faptul ca astfel de tactici nu functioneaza intotdeauna asa cum ti-ai dori. Cel mai bine functioneaza atunci cand concedierea a avut loc cu multi ani in urma si ai experiente mult mai relevante despre care trebuie sa discuti la interviu. 


Explica situatia pe scurt, apoi concentreaza-ti atentia pe aspectele pozitive
Daca incidentul respectiv este mult prea evident si nu ai nici o sansa sa eviti intrebarile neplacute, atunci va trebui sa explici pe scurt situatia si sa mergi mai departe. Iata un exemplu: "Compania la care lucram trecea printr-o perioada de schimbare, iar aceste schimbari se resimteau destul de puternic in cadrul departamentului meu. Din pacate, noul meu sef avea nevoie de anumite cunostinte pe care eu nu le aveam la momentul respectiv".

O data ce ai explicat de ce ai fost lasata sa pleci, incearca sa indrepti atentia catre aspectele pozitive ale acestei experiente. De exemplu: "Din acel moment, am inceput sa urmez mai multe cursuri de specializare si de lucru pe calculator, m-am implicat in diverse activitati pe domeniul meu specializare si in felul acesta am simtit cum toate aceste lucruri m-au transformat intr-un candidat mult mai bun pentru cariera pe care vreau sa o urmez".

Important in acest moment al interviului este sa punctezi ceea ce ai invatat din experienta respectiva, ceea ce ai facut dupa aceea pentru a-ti imbunatati cunostintele si sa te concentrezi asupra aspectelor pozitive din interviu. Trebuie sa discuti despre aceasta situatie privind catre viitor si gandindu-te la ceea ce ar urma sa se intample in cariera ta. Asta inseamna sa inveti din trecut, dar sa te gandesti la viitor.

Ramai optimista, indiferent de situatie
Probabil ca ai fost concediata de la ultimul loc de munca pentru ca aveai un sef imposibil sau poate ca ai fost trasa in jos de catre un coleg de serviciu. Chiar daca nu a trecut foarte mult timp de la acest incident, depinde doar de tine sa faci fata interviului si sa-ti pastrezi optimismul si profesionalismul. Niciodata sa nu vorbesti de rau fosta companie la care ai lucrat sau pe seful direct. De asemenea, daca esti intrebata despre fostul sef si nu gasesti nimic bun de spus, musca-ti limba pentru un minut si gandeste-te la activitatea pe care ai desfasurat-o acolo si la ceea ce ai invatat din situatia respectiva. Nu uita, interviul de angajare nu este deloc momentul potrivit pentru a barfi si a vorbi rau despre experientele negative!

Incearca sa fii sincera si sa dai dovada de echilibru pe parcursul intregii discutii. Sentimentele extreme si parerile transante cu siguranta nu te vor ajuta sa impresionezi un angajator care nu doreste decat o persoana potrivita pentru postul respectiv si nu pe cineva care sa creeze diverse probleme in cadrul companiei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro