Adevaratul CV: ce se spune despre tine
Carieră · Sfaturi / 28.09.2009

Ai redactat un CV de nota 10, ai fost si la un consilier in cariera pentru a te asigura ca e bine scris, l-ai trimis la companiile la care visezi sa lucrezi, iar acum astepti sa fii contactata. Insa timpul trece si nu prea te cauta nimeni.

Ai redactat un CV de nota 10, ai fost si la un consilier in cariera pentru a te asigura ca e bine scris, l-ai trimis la companiile la care visezi sa lucrezi, iar acum astepti sa fii contactata. Insa timpul trece si nu prea te cauta nimeni.

Care sa fie motivul? Specialistii in resurse umane spun ca, intr-o astfel de situatie, trebuie sa iei in calcul si varianta in care angajatorul „te verifica”. Asta nu inseamna numai ca da telefoane la persoanele de contact pe care le-ai trecut tu la “referinte”, ci ca se intereseaza in amanunt de tine.


“Daca prezinti interes pentru companie, iar cei de la resurse umane vor sa se asigure ca nu gresesc angajandu-te pe tine, atunci este posibil ca fostul tau sef sau fostii colegi sa fie cautati si intrebati in legatura cu tine. E posibil sa intrebe de ce ai plecat din companie, cat de bine se intelegeau cu tine si daca esti om de echipa sau nu”, spune business-coach-ul Alin Ghizasan.

O alta varianta, mult mai la indemana, dar care are si riscul de a fi mai putin credibila, este cea de a cauta date pe Internet despre “subiectul” interesat. O simpla tastare a numelui pe Google poate sa scoata la iveala pasiuni (poezii scrise pe site-uri de specialitate sau anunturi despre dresarea cainilor), preocupari matrimoniale sau rezultate la examene.


“La un interviu de recrutare, am fost de fata cand viitoarea mea sefa m-a cautat pe Google. Si eu am fost surprinsa cand am vazut cate pagini s-au deschis. Primele erau cu un site de poezie, unde postasem un eseu. Ea a tras concluzia ca <sunt mai poeta>, desi nu scrisesem nicio poezie, si m-a angajat. Era vorba despre un post de creatie”, povesteste Loredana V., astazi art-director la o revista glossy din Iasi.

Daca respectivul candidat este o persoana cat de cat cunoscuta, categoric vor fi gasite comentarii, fie pozitive, fie negative, despre el, pe forumuri, pe grupuri de discutii, pe FaceBook sau LinkedIn”,
adauga Alin Ghizasan.

E adevarat ca astfel de comentarii sunt subiective, insa daca cele mai multe vorbesc despre tine in termeni negativi, angajatorul va inclina sa le creada. Sau macar le va lua in calcul.
 
Ce e de facut?

 
Pentru a evita situatia in care angajatorul isi formeaza o imagine nu tocmai pozitiva despre tine, este bine sa iei cateva masuri.
In primul rand, trebuie sa fii constienta ca nu toata lumea de la serviciu te place. Insa n-ar fi rau sa te straduiesti sa te intelegi cu toti colegii foarte bine, astfel incat nimeni sa nu aiba ce sa-ti reproseze. Eventual poti sa mergi la cei care nu prea te agreaza si sa-i intrebi care este cauza si ce poti face pentru a imbunatati relatia cu ei.


O alta varianta este sa te autoevaluezi si dupa aceea sa compari rezultatele acordate de tine cu cele de la evaluarea anuala, realizata de companie. In cazul in care acestea nu sunt apropiate, este timpul sa ai o discutie cu un specialist in resurse umane, pentru a constata care sunt, de fapt, problemele tale, si cum le-ai putea remedia.

Daca nu vrei sa apelezi la un specialist in resurse umane sau la un consilier in cariera, un prieten este solutia cea mai buna. Ai grija insa sa fie unul adevarat!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro