Ghidul fructelor de iarna
Alegerea iti apartine! Profita de substantele nutritive din fructele de iarna pentru a te mentine in forma maxima.
BananeleInformatii nutritionale: vitamina B6, C, fibre, potasiu
Cum le alegi: coaja trebuie sa fie galbena, cu foarte putine pete maronii.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temeratura camerei pentru a continua procesul de coacere, insa nu mai mult de o saptamana. Poti sa congelezi bananele foarte coapte pentru a le folosi la tarte.
Sfaturi utile: stropeste bananele cu zeama de lamaie pentru a impiedica decolorarea. Pentru un desert delicios: stropeste banana cu zeama de portocala si pune-o pe gratar.
Portocalele rosii
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: tari, cu coaja subtire pentru a le stoarce si cu coaja mai groasa pentru a le consuma in stare naturala.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei o saptamana, iar la frigider mai mult.
Sfaturi utile: potrivita pentru salate; este o combinatie buna impreuna cu ceapa, maslinele si castravetii.
Clementinele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi
Pastrare si preparare: rezista aproximativ o luna in frigider.
Sfaturi utile: excelente in salate, precum si in combinatie cu carnea de pasare.
Merisor
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre.
Cum le alegi: alege-le pe cele lucioase, fara zgarieturi si de un rosu aprins.
Pastrare si preparare: rezista aproximativ doua saptamani, pastrate in frigider.
Sfaturi utile: sunt ideale pentru a da gust sosurilor, ca umplutura pentru pui la cuptor sau pentru cremele prajiturilor.
Strugurii
Informatii nutritionale: vitamina C.
Cum le alegi: boabe tari si bombate.
Pastrare si preparare: nu-i pastra mai mult de o saptamana in frigider.
Sfaturi utile: adauga-i la salate sau serveste-i impreuna cu branza sau alune.
Grepfrutul
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: sa fie greu, tare si cu coaja subtire.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista pana la 10 zile, iar in frigider aproximativ 2-3 saptamani.
Sfaturi utile: adauga la salata de legume sau fructe; este delicios impreuna cu carnea de peste.
Kiwi
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre.
Cum le alegi: trebuie sa fie tare.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista 3-5 zile; congeleaza fructele de kiwi in pungi de plastic, timp de 2-3 saptamani.
Sfaturi utile: stropeste carnea cu kiwi inainte de a o gati pentru a-i adauga mai multa savoare; in salate si tarte. Este delicios in combinatie cu sunca.
Kumquat (fruct dulce-acrisor din familia citricelor, originar din China)
Informatii nutritionale: vitamina C si A.
Cum le alegi: trebuie sa aiba coaja subtire, arata ca portocalele, insa au o forma usor alungita. Fuctul cu frunze verzi la capat este mai proaspat.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista cateva zile.
Sfaturi utile: se poate consuma in starea initiala, doar decojit sau se adauga in salate, gemuri, sosuri pentru carnea de pasare.
Perele
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre.
Cum le alegi: trebuie sa fie putin moi.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei pentru cateva zile, apoi in frigider inca 1-2 zile.
Sfaturi utile: dupa ce le cureti, stropeste-le cu zeaza de lamaie ca sa nu se decoloreze; sunt perfecte pentru salate, prajituri, tarte. De asemenea, le poti servi impreuna cu branza.
Curmale
Informatii nutritionale: vitamina C.
Cum le alegi: culoarea cojii trebuie sa fie rosu spre portocaliu, fara pete galbene; lasa-le sa se coaca intr-o punga de hartie impreuna cu un mar si o banana.
Pastrare si preparare: se pasteaza in frigider si e indicat sa se consume in maxim 2 zile.
Sfaturi utile: decojeste-le pentru a le consuma in stare cruda; le poti adauga in salate de fructe sau legume.
Rodiile
Informatii nutritionale: vitamina C si fier.
Cum le alegi: sa fie grele, coaja trebuie sa fie lucioasa.
Pastrare si preparare: in frigider rezista 2 saptamani.
Sfaturi utile: foloseste-le zeama pentru a da gust bauturilor si cremelor; poti face si un gem de portocale.
Pomelo
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: fiind fructul citric cel mai mare (pana la 20 de cm lungime) poate avea forma rotunda sau de para. Alege fructele tari, cu coaja subtire si cu greutate.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei le poti pastra cateva zile; in frigider rezista mai mult de o saptamana.
Sfaturi utile: poate fi consumata zeama. Il poti adauga in salatele de fructe si legume. Este ideal in combinatie cu carnea de peste.
Mandarinele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider.
Sfaturi utile: sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare.
Mineolele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider.
Sfaturi utile: sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare.
Tangerinele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati.
Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider.
Sfaturi utile: se pot decoji foarte usor. Miezul lor da gust salatelor de fructe sau legume, insa trebuie sa fii atenta la samburi. Se poate combina cu carnea de pasare.