Ghidul legumelor de iarna
Ti se pare ca s-au rarit optiunile tale in materie de legume? Nu mai stii de unde sa-ti procuri vitaminele si minerale atat de necesare pe perioada iernii? Afla ca poti alege dintr-o multitudine de legume pe care le gasesti iarna. De asemenea este foarte importanta si modalitatea de pastrare si preparare a acestora.
AnghinareleInformatii nutritionale: fier, tiamina (vitamina B1), potasiu, fosfor, cupru, fibre, vitamina C, niacina (vitamina B3).
Cum le alegi: culoare uniforma, suprafata neteda si ferma.
Pastrare si preparare: rezista cateva zile pastrate in frigider in pungi de plastic. Inainte de preparare, curata-le de cozi si frunze si stropeste-le cu zeama de lamaie pentru a preveni decolorarea.
Sfaturi utile: in salate; odata taiate miezul se va decolora. Pentru a le gati, se taie si se pot inabusi, praji sau fierbe la abur (circa 30-45 de minute). Fii atenta la timpul de gatire, altfel vor deveni prea moi. Introdu o furculita in leguma si daca aceasta va patrunde usor, inseamna ca a stat suficient la foc. Se serveste imediat fie adaugandu-i ulei de masline, fie felii de lamaie. Daca totusi preferi sa le consumi reci, clateste-le in apa rece, scurge-le bine si asorteaza-le cu vinegreta (sos rece preparat din otet, untdelemn, sare si piper).
Avocado
Informatii nutritionale: vitamina A, C si E, potasiu, fibre si fier.
Cum le alegi: trebuie sa fie tari la atingere, culoarea uniforma fara lovituri.
Pastrare si preparare: la temperatura camerei, deoarece in cateva zile se vor coace. Trebuie taiate in lungime, evitand samurele din mijloc. Freaca suprafata taiata cu o jumatate de lamaie pentru a preveni decolorarea. Foloseste o lingura pentru a consuma miezul.
Sfaturi utile: Incearca sa nu gatesti avocado. Serveste-l in salate cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
Varza de China (bok choy)
Informatii nutritionale: vitamina A si C si folati.
Cum le alegi: trebuie sa cauti bucatile care au funze de culoare verde inchis, lucioase si tulpina alba. Evita-le pe cele care au pete maronii pe frunze, deoarece inseamna ca nu au fost pastrate la temperatura recomandata.
Pastrare si preparare: este indicat sa le pastrezi in frigider, impachetate in pungi de plastic (insa, nu mai mult de 2 zile). Daca este foarte cruda, poate fi gatita fara a fi taiata in prealabil. Rupe frunzele, taie tulpina de-a curmezisul.
Sfaturi utile: in stre cruda, se serveste in salate. Pentru a o gati se recomanda fierberea tulpinei timp de 2 minute si abia apoi adaugarea funzelor. Se fierb impreuna inca 1-2 minute, se storc si se servesc. O alta optiune este de a cali 2-4 minute tulpina, apoi funzele (2-3 minute) si a le servi cu ghimbir si soia.
Conopida
Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.
Cum le alegi: capatani tari, albe sau crem la varfuri adunate in florete, frunze verzi, fara pete maronii.
Pastrare si preparare: se pot pastra mai mult de o saptamana in frigider. Inainte de a preparare, indeparteaza frunzele si de despart floretele in manunchiuri mici.
Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 6-10 minute. Se serveste cat e calda, cu branza razuita, crutoane, chimen, boia de ardei sau patrunjel; se mai poate folosi in stare cruda in diverse salate.
Broccoli
Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.
Cum le alegi: alege capatanile tari, de culoare violacee la varfuri; bobocii de broccoli trebuie sa fie inchisi fara urme de flori galbene.
Pastrare si preparare: nu se pastreza mai mult de 3 zile in frigider. Inainte de folosire, clateste si indeparteaza frunzele.
Sfaturi utile: frunzele poti sa le folosesti in salate. Pentru a gati broccoli, se opareste cca 8-12 minute. Zeama de lamaie, branza, patrunjelul si mararul sunt combinatia perfecta pentru broccoli.
Varza de Brussel
Informatii nutritionale: vitamina C, A, folati si potasiu.
Cum le alegi: alege bucatile care sunt tari, fara pete maronii sau galbene.
Pastrare si preparare: rezista intre 7-10 zile in frigider. Inainte de a o gati curata frunzele de la suprafata si taie un "X" la tulpina pentru a se fierbe mai usor.
Sfaturi utile: se fierbe la abur deasupra unui vas cu apa sarata, timp de 8-10 minute. Se inabusa in ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Alte arome care sunt potrivite sunt: boabele de mustar, otetul si sunca.
Varza
Informatii nutritionale: vitamina C si A.
Cum le alegi: alage capatanile tari si indesate, fara frunze rupte si innegrite.
Pastrare si preparare: rezista aproximativ o saptamana in frigider. Se spala, se taie in patru bucati si se indeparteaza cotorul.
Sfaturi utile: se opareste in apa cu sare intr-un vas neacoperit timp de 5-7 minute. Pentru a-i da gust se foloseste putin unt, patrunjel si piper.
Radacina de telina
Informatii nutritionale: vitamina C, calciu si fier.
Cum le alegi: trebuie sa fie tare, medie si fara pete. Evita radacinile mari, deoarece sunt prea coapte si vor fi lemnoase in interior.
Pastrare si preparare: intr-un spatiu racoros su uscat rezista la pastrat mai bine de 1-2 saptamani. Se spala si se curata inainte de preparare.
Sfaturi utile: este delicioasa in salate. Inabusita impreuna cu o friptura sau fiarta si adaugata la piureul de cartofi da gust mancarurilor.
Castanele comestibile
Informatii nutritionale: importanta sursa de vitamina C.
Cum le alegi: alage-le pe cele cu coaja castanie si lucioasa.
Pastrare si preparare: se pot pastra la frigider, impachetate in pungi de plastic timp de cateva saptamani. Incrusteaza un "X" pe partea neteda a castanei, pentru a impiedica plesnirea coajei.
Sfaturi utile: sunt delicioase fierte in apa, insa sunt si mai bune daca sunt coapte pe gratar timp de 20 de minute. Lasa-le sa se raceasca si se vor decoji foarte usor. De asemenea, se pot adauga si la supe sau fripturi.
Napii
Informatii nutritionale: vitamina C, A, calciu si fier.
Cum le alegi: crocant, frunze proaspete si deschise la culoare.
Pastrare si preparare: inainte de a-i pastra la frigider impacheteaza-le intr-o foaie de hartie si apoi in punga de plastic; isi vor pastra prospetimea doar 2-3 zile. Inainte de a-i prepara, clateste-i si indeparteaza frunzele aspre.
Sfaturi utile: in stare cruda pot fi folositi in salate. Pentru preparare inabusa-i in putin ulei de masline pana se inmoaie sau fierbe-i la abur.
Laptucile
Informatii nutritionale: vitamina A si C
Cum le alegi: frunze proaspete, crocante, fara pete galbene.
Pastrare si preparare: pentru a le pastra, indeparteaza frunzele galbene si nu le spala inainte de a le pune la frigider. Nu rezista mai mult de 3-4 zile.
Sfaturi utile: folosite pentru salata cu putin otet.
Pastarnacul
Informatii nutritionale: vitamina C si folati.
Cum le alegi: radacini tari, tinere si fara crapaturi. Radacinile mai batrane au coaja mai groasa si miezul lemnos.
Pastrare si preparare: pastreaza-l la frigider 1-2 saptamani.
Sfaturi utile: taie-l cubulete si foloseste-l la supe si tocane. Da un gust exceptional daca le fierbi la abur si le amesteci impreuna cu piureul de cartofi.
Ridichile negre
Informatii nutritionale: importanta sursa de vitamina C.
Cum le alegi: alege-le pe cele cu coaja ferma si fara crapaturi. Frunzele de la capat nu trebuie sa fie decolorate.
Pastrare si preparare: se pastreaza foarte bine la frigider. Pentru a le consuma, curata-le bine si indeparteaza partea cu frunzele.
Sfaturi utile: dau gust excelent salatelor. Le poti folosi si pe post de garnitura. Frunzele de la capat pot fi maruntite si folosite pentru a da gust salatelor.
Rubarba
Informatii nutritionale: vitamina C, fier si calciu.
Cum le alegi: alege tulpinile lungi, subtiri si colorate total in rosu.
Pastrare si preparare: rezista la frigider doar cateva zile. Daca tulpina este mai groasa, curata in strat mai gros. Frunzele sunt otravitoare.
Sfaturi utile: aceasta planta erbacee legumicola trebuie neaparat gatita. Se poate adauga in supele de fructe, compot, gemuri si placinte. Este potrivita in combinatie cu carnea de miel.
Cartofii
Informatii nutritionale: vitamina A, C, B6, fibre, cupru si potasiu
Cum le alegi: medii, tari, ovali, fara lovituri.
Pastrare si preparare: rezista mult daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si uscat.
Sfaturi utile: copti cu coaja aproximativ 30-45 de minute. Fierti timp de 20-30 minute si serviti piure.
Guliile
Informatii nutritionale: vitamina C
Cum le alegi: coaja trebuie sa fie alba sau rosu inchis.
Pastrare si preparare: pastreaza-le 1-2 sapatamani in frigider. Se taie radacina si se curata.
Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 15-25 minute. Se folosesc in tocane, facute piure sau crude pentru o gustare. Se condimenteaza cu chimen, arpagic, patrunjel si piper.