Pregateste-te de concediu!
Carieră · Features / 05.06.2009

Pentru a te putea bucura pe deplin de o vacanta linistita, inainte de a pleca in concediu trebuie sa-ti pregatesti terenul la serviciu.

Pentru a te putea bucura pe deplin de o vacanta linistita, inainte de a pleca in concediu trebuie sa-ti pregatesti terenul la serviciu. De regula, in marile firme se face o planificare la inceput de an, asa ca, teoretic, stii cand iti vine randul la odihna. Perioada optima pentru concediu difera de la o firma la alta, foarte important fiind domeniul de activitate al companiei si masura in care sezonul influenteaza rezultatele firmei. Oricum, important este ca sefii tai sa
stie din timp intervalul in care vei lipsi, pentru a putea reorganiza fluxul activitatii.


Din punct de vedere al structurii concediului, specialistii in resurse umane recomanda ca acesta sa aiba doua parti: doua saptamani vara si alte doua iarna.

Nimeni nu-i de neinlocuit


Cea mai buna solutie pentru a pleca fara niciun fel de batai de cap in concediu este sa-ti formezi din timp un inlocuitor. Nu te gandi ca esti de neinlocuit, chiar daca asa ti se pare. Ideal este ca persoana care iti tine locul sa stea pe langa tine o perioada, inainte de concediu, astfel incat sa stie absolut tot ce ar trebui sa faca.


O alta varianta, in cazul in care nu ai pe cine sa lasi in loc, ar fi, acolo unde este posibil, sa iti faci proiectele in avans. “Insa acest lucru presupune un volum de munca foarte mare, practic dublu, sau poate triplu, iar stresul va fi imens. Concediul nu va mai fi o perioada de relaxare, ci doar una de refacere. Daca vorbim despre concediul unui sef, eu recomand 'scolirea' unui subaltern care sa fie capabil sa-i tina locul”, spune Alin Ghizasan, business-coach.

 

Daca ti-e teama ca adjunctul care te va suplini va face mult mai bine decat tine treaba, atunci ai o problema majora si ar fi bine sa te gandesti serios la ce-ti doresti de la viata, din punct de vedere profesional. 

Fara telefoane


Chiar daca iti place munca, asta nu inseamna ca in timpul concediului trebuie sa vorbesti fara intrerupere la telefon, sa-i intrebi pe colegii de serviciu in ce stadiu se mai afla proiectul la care lucrai. Asta poate sa insemne ca nu ai incredere in ei sau ca esti dependenta de munca. Exista insa si situatia in care colegii te deranjeaza sa te intrebe cum sa procedeze la un proiect, caz in care tu s-ar putea sa ai o parte din vina, pentru ca nu ti-ai “crescut” un inlocuitor
pe masura, care sa se descurce in orice situatie, fara sa fie nevoit sa te sacaie.


Specialistii in resurse umane recomanda sa incerci sa minimizezi astfel de intreruperi printr-o buna delegare, dar si prin stabilirea unor baremuri de urgenta pentru care poti sa fii deranjata. Evident, o alta optiune este inchiderea telefonului sau plecarea in concediu intr-o zona fara acoperire. Si ar fi bine sa renunti si la Internet o perioada. Messengerul, e-mailul sau alte forme de comunicare online cu cei de la serviciu ar trebui sa dispara pentru tine, vreme de doua saptamani.


“Gandeste-te ca o rupere de colegi te ajuta sa revii in forta la serviciu, cu pofta de treaba. Va fi bine atat pentru tine, cat si pentru compania la care lucrezi, fiindca rezultatele vor veni mai repede decat daca ai fi petrecut un concediu stresant, cu gandul ca inlocuitorul tau 'nu se descurca'”
, mai spune Alin Ghizasan.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro