Cum rămâi chibzuit în perioada concediilor?
Actualitate · Social / 20.05.2025

Oricât am fi de dedicați profesiei sau, după caz, propriei afaceri, cu toții avem nevoie să ne deconectăm, din când în când, de la sarcinile de zi cu zi. Indiferent de domeniul de activitate, momentele de respiro ne oferă claritate, ne ajută să ne restabilim obiectivele profesionale și să prioritizăm în mod echilibrat și celelalte arii ale vieții.

Fie că ne referim la vacanțele din perioada sărbătorilor de iarnă sau la cele din sezonul estival, este esențial să le planificăm din timp, atât pentru stabilirea itinerariului, dar mai ales din prisma bugetului pe care ne dorim să îl alocăm. Astfel, să rămânem chibzuiți în perioada concediilor nu înseamnă să nu ne bucurăm de vacanță, ci mai degrabă să prioritizăm activitățile care ne atrag și să acționăm responsabil din punct de vedere financiar. În rândurile următoare venim cu câteva bune practici pentru o vacanță echilibrată.


Economisește pe termen lung


Un concediu în care „nu ai grija banilor” nu este neapărat echivalentul unei escapade în care te vei bucura cu adevărat de experiență. Atunci când tragi linie și devii conștient de ce costuri implică fiecare activitate, poți aprecia mai mult vacanța, din toate punctele de vedere.

Cu toții suntem nerăbdători să vină vremea vacanțelor, însă câți dintre noi ne și pregătim pentru ele din timp și deschidem un cont dedicat? Iată cum poți începe să economisești mai ușor pentru următoarea ta destinație:


  • Stabilește un buget realist pentru concedii. Mai ales în sezonul rece, cheltuielile fiecăruia dintre noi pot varia semnificativ de la o lună la alta. Însă, făcând un calcul estimativ, vom ști și ce sumă fixă putem aloca lunar pentru distracție și relaxare;
  • Evită cheltuielile impulsive. Deși am putea considera că este o practică old school, listele de cumpărături sau cele de dorințe chiar te pot ajuta să te rezumi la „strictul necesar” și să rămâi cumpătat atât când vine vorba atât de achizițiile online, cât și de cele offline;
  • Folosește aplicații de gestionare a cheltuielilor. Procedând astfel, vei fi mult mai conștient „pe ce se duc banii tăi” și vei reuși să ții mai bine sub control bugetul lunar. Totodată, îți recomandăm să prioritizezi cheltuielile recurente, cum sunt cele pentru utilități, în preajma zilei de salariu.

Cum planifici bugetul pentru concediu?


Printr-o analiză atentă a veniturilor și cheltuielilor recurente, cu siguranță vei putea aloca suficiente rezerve și pentru celelalte aspecte care contează la fel de mult în viața ta: sănătate, timp liber, urgențe și evenimente neprevăzute. Pentru a te asigura că nu lași niciun an să treacă fără o binemeritată vacanță, este important să urmezi câțiva pași esențiali:


  • Caută oferte și profită de reduceri. Cu cât achiziționezi mai devreme biletele de avion, dar și cazarea, cu atât reușești să te bucuri de rezervări la prețuri accesibile;
  • Monitorizează cheltuielile în timpul concediului. Chiar dacă planifici totul foarte atent și din timp, realitatea este că poți cădea mult mai ușor în capcana consumerismului în vacanță;
  • Participă la activități gratuite sau evenimente locale accesibile. Cu toții ne dorim o vacanță cât mai convenabilă. De aceea, este important să ne documentăm din timp asupra activităților pe care le putem face la destinație la un cost mai redus sau chiar în mod gratuit.

Când să apelezi la un împrumut?


Dacă nu ai reușit să ții din scurt cheltuielile în restul anului, partea bună este că există alternative. De exemplu, creditele pentru vacanță reprezintă o soluție temporară pentru a te putea bucura de relaxarea mult așteptată. Astfel, poți apela la un împrumut fie pentru a achita întreaga escapadă, fie pentru a avea o plasă de siguranță care să acopere eventualele cheltuieli neprevăzute, care depășesc bugetul pe care l-ai preconizat inițial.

Dintre opțiunile de creditare existente pe piață, putem considera, pe bună dreptate, că IFN-urile pot fi o soluție eficientă și accesibillă. Pe lângă faptul că au un proces mai simplificat de aplicare și aprobarea decurge mult mai rapid, au și condiții mai flexibile de restituire a împrumutului.

Nu putem să nu recunoaștem că tentațiile sunt la tot pasul, mai ales dacă ne gândim și la mirajul în care ne atrage Social Media. Însă, o bună planificare a veniturilor și cheltuielilor recurente ne poate ajuta nu doar să ne îndeplinim cât mai multe dintre dorințele de vacanță, dar să ne bucurăm de o liniște financiară și în restul anului. Dacă prietenii te-au luat pe nepregătite, poți lua în calcul și o soluție de ultim moment pentru a nu fi singurul din gașcă care sare peste concediu anul acesta.

Un lucru, însă, e cert: nu trebuie să muncim un an întreg pentru o săptămână de excese, cum nu este o soluție nici să ne supraîndatorăm în urma vacanței de vis! Echilibrul este cheia, atât în privința muncii, cât și a distracției!

Așadar, care este următoarea destinație instagramabilă spre care gonești în vara aceasta? :)
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro