Un pas inainte, un pas inapoi; un pas impreuna si iar inapoi. Daca vrei sa te specializezi in dansul negocierii, ai nevoie de un foarte dezvoltat simt al echilibrului...
Un pas inainte, un pas inapoi; un pas impreuna si iar inapoi. Daca vreisa te specializezi in dansul negocierii, ai nevoie de un foarte dezvoltatsimt al echilibrului.
Cunoscandu-ti propria valoare, te va ajuta sa te misti cu mai multaincredere in timpul dansului. Angajatorul preia conducerea iar tu il veiurma, pastrand ritmul. Va miscati impreuna pe parcursul intregului proces,avand grija sa nu va calcati pe picioare unul pe celalalt. Dansulnu trebuie sa fie niciodata distonant si aspru, ci linistit siarmonios. Deseori, primul pas se face la telefon. Intervievatorul te vaintreba de cerintele tale salariale sau de salariul pe care l-ai avutpana in acel moment.
La inceput va canta muzica
Fa un pas inapoi si incearca sa amani discutia despre salariu pana candvei avea suficiente informatii: "Imi puteti spune care ar fi bugetulalocat pentru aceasta pozitie?" sau "De obicei, cu cat platiti pe cinevacu experienta si calitatile mele?"
Amanarea negocierii salariale este cel mai bun pas pentru tine pana candvei afla tot ce se poate despre companie si despre atributiile care itivor reveni. Facand cercetari din timp, vei vei avea mai multa incredereatunci cand vei cere ceea ce meriti. Va exista un moment in care itivei dori sa-ti faci cunoscute calitatile si asteptarile pe care le aidar ar fi mai bine sa-l lasi pe cel care te intervieveaza sa conducadiscutia si sa-ti dea, mai intai, toate informatiile.
Daca angajatorul va hotari ca tu esti cea mai potrivita persoana pentruocuparea respectivului post, el va incepe discutia despre bani si-ti vaface o oferta. Acum este momentul pentru tine sa schimbi ritmul pentruurmatoarea scena. In primul rand va trebui sa evaluezi oferta. Pentrupasii urmatori, tine seama de urmatoarele:
- salariul de baza: intotdeauna este principala prioritate;
- diverse facilitati: prime, comisioane, bonuri, participare la castig,etc.;
- beneficii: asigurare medicala, concediu platit, conditii de lucru,plata orelor suplimentare, etc.;
- alte interese: masina, instruire gratuita, training-uri, computerpersonal, telefon mobil, etc.
Acum incepe dansul
Da-i telefon managerului care se ocupa cu angajarile si spune-i cat deincantat(a) esti de oferta care ti s-a facut dar ca ai unele nelamuriri sivrei sa-i pui cateva intrebari. Mai intai scrie-ti pe o hartie intrebarilepentru ca, in timpul dialogului, sa fii cat mai increzator(oare) siconcis(a), urmarindu-ti cu exactitate cerintele. De exemplu: "bazandu-mape cei opt ani de experienta in domeniu, cu diploma de specialitate sipe calitatile mele dovedite de a descoperi noi resurse de castig si dea forma echipe, consider ca oferta salariala de baza este prea mica. Semai poate negocia putin suma?".
In acelasi pas cu tine, managerul te va intreba la ce suma te-aigandit. Si, pentru ca ti-ai facut temele si-ti cunosti valoarea simeritele, vei avea capacitatea de a te vinde, bazandu-te pe ceea ce veiaduce in companie.
"Bazandu-ma pe cercetarile pe care le-am facut, consider ca cineva cuexperienta si cunostintele mele ar trebui sa ocupe chiar functia dedeasupra celei pe care am discutat-o".
Mentine-ti pozitia si numara pana la zece. Tacerea este o arma puternicain negociere. Managerul va astepta in timpul acestei taceri si apoiiti va promite ca se va gandi si iti va da un raspuns. Se sincronizeazaperfect miscarilor tale. Ti-ai pledat cauza cum nu se poate mai bine.
Pasul final
Chiar daca ai negociat pentru un salariu mai mare sau pentru altefacilitati, regulile raman aceleasi. Lasa-l pe angajator sa conduca siincearca sa-ti mentii punctul de vedere. Facand cercetari si pregatindu-tedin timp, te vei simti mai puternic(a) in tot acest proces, ca un partenerde dans, miscandu-se in acord cu muzica. Ritmul negocierii trebuie safie lent pana aproape de pasul final: acceptarea si intelegerea.