10 sfaturi pentru ingrijirea CD-urilor
Unitatile CD-RW au devenit un lucru comun in calculatorul de astazi. Cutotii avem o colectie de CD-uri cu MP3-uri, jocuri sau filme. Dar pentrua te putea bucura cat mai mult de ele, trebuie sa stii ca este bine sarespecti niste reguli de utilizare si pastrare a lor. Iata catea dintreele:
1. Cumpara CD-uri de calitate. Ieftin nu inseamna si bun. Pentru aputea produce medii de stocare ieftine, producatorii sacrifica foartemult din calitate. Zicala romaneasca "cat dai atata face" este eternvalabila. Chiar daca imediat dupa ce ai scris CD-ul acesta este in starebuna, el se poate deteriora in timp.
2. Nu depasi viteza de scriere a mediului pe care l-ai cumparat. Chiardaca un program de ardere a CD-urilor iti permite acest lucru,producatorul a specificat viteza maxima de scriere pe baza unor testebine documentate. Polimerul pe care se face scrierea are nevoie de odurata bine stabilita de stationare a laserului pentru a crea o fanta.
3. Odata scris CD-ul, nu lipi etichete pe el. Orice eticheta lipitadescentreaza CD-ul, iar la vitezele mari de rotatie ale CD-ului,forta centrifuga exercita forte semnificative asupra mecanicii fragilea unitatii optice de citire, care duc in timp la defectarea sigura aacestora. Cel mai simplu este sa scrii ce vrei pe disc cu ajutorul unuipix carioca, cu varful moale. Pixurile cu bila sau stilourile pot zgariadiscul.
4. Protejeaza ambele fete ale CD-ului. Daca se zgarie suprafata de citirea CD-ului, unitatea optica nu mai poate citi cu acuratete informatiilesi recurge la algoritmi de corectie a erorilor. Acestia insa nu potgaranta o recuperare corecta a datelor. Daca zgarii fata cealalta adiscului este si mai grav, deoarece acolo, sub un foarte subtire stratprotector se afla suprafata polimerica pe care se face scrierea. O astfelde zgarietura poate face discul inutilizabil definitiv.
5. Ai grija la conditiile de pastrare. CD-urile sunt sensibile la luminasi umiditate. Daca uiti un CD pe un birou in lumina directa a soareluiacesta se poate incalzi destul de repede ajungand la temperaturi mari,chiar daca totul se petrece intr-o camera cu aer conditionat. Componentainfra-rosie a spectrului luminos transmite foarte eficient caldura,sub efectul careia polimerul care pastreaza informatia se poate "topi",pierzand informatia stocata.
6. Pastreaza CD-urile in pozitie orizontala. Chiar daca discul este decalitate, in timp, forta gravitationala actioneaza asupra suprafeteipolimerice pe care se face scrierea. Se poate modifica forma gaurilormicroscopice sub forma carora este stocata informatia, facand disculinutilizabil.
7. Tine tot timpul CD-urile in carcasa. Accidentele se pot intampla maiusor decat crezi. Poti zgaria un CD fara sa vrei, impingand tastaturamai incolo pe birou rasturnand ceva acidental peste CD.
8. Evita la maximum sa atingi suprafata de citire a CD-ului cudegetul. Oricat de curat ai credea ca esti pe maini, ai permanent unstrat de grasime care lasa o amprenta. Apoi va fi necesara curatareadiscului. Poti face testul atingand cu degetul o fereastra si apoisufland pentru a pune in evidenta amprenta cu ajutorul aburului.
9. Daca s-au murdarit CD-urile, curata-le cu o carpa moale, cu miscariradiale, de la centru catre margine. Oricar de fina ar fi carpa,discul va suferi niste zgarieturi foare fine. In masura in care suntradiale, efectul lor este aproape nul, dar daca sunt circulare se potsuprapune peste o pista, facand-o imposibil de citit. Nu folosi substanteabrazive sau corozive deoarece acestea pot ataca materialul din careeste confectionat discul.
10. Verifica periodic starea lor. Daca CD-ul prezinta zone unde citireadatelor incepe sa se faca greu, este cazul sa iei in considerare creareaunui back-up.