4 lucruri de care ne temem cand ne schimbam serviciul
Carieră · Features / De traducere de Gabriela Ceciul, 02.08.2004

Te simti prins(a) in capcana alegerii profesionale? Te-ai blocat intr-o directie pe care o urasti? Fie ca este un sentiment general neplacut sau o revelatie clara ca esti...

Te simti prins(a) in capcana alegerii profesionale? Te-ai blocat intr-o directie pe care o urasti? Fie ca este un sentiment general neplacut sau o revelatie clara ca esti sclavul programului din computerul tau, schimbarea carierei este inspaimantatoare - atat de inspaimantatoare incat multi dintre noi aleg sa-si continuie activitatea care nu le face deloc placere si nici nu ii satisface.

Iata care ar fi principalii factori de care ne este teama atunci cand vrem sa cautam un loc de munca mai bun sau un domeniu de activitate mult mai satisfacator pentru dorintele noastre. Iata care ar fi strategiile care ne pot ajuta sa reducem riscurile la minim si sa facem o tranzitie cat mai reusita:



Nu am experienta in domeniul la care visez
Doar pentru ca un domeniu de activitate este complet diferit de ceea ce faci acum, asta nu inseamna ca nu esti - sau ca nu poti deveni - specializat(a) pentru profesia respectiva. De cele mai multe ori, oamenii descopera ca isi pot construi singuri cariera profesionala, bazandu-se pe propriile lor resurse.

Vorbeste cu cel putin trei persoane care lucreaza in domeniul pe care il vizezi. Afla ce fel de cunostinte, cursuri sau experienta sunt necesare si compara-le cu activitatea pe care o desfasori in acest moment sau cu experienta de viata care te-ar putea ajuta sa depasesti si sa umpli golurile. Apoi, fa-ti un plan care sa te ajute sa te apropii cat mai mult de profesia respectiva. Acest plan ar trebui sa includa frecventarea unor cursuri de specialitate sau o perioada de practica voluntara intr-o organizatie non profit din domeniul in care doresti sa activezi.


Nu uita faptul ca este absolut firesc ca orice persoana de la conducere sa se fi rotat prin mai multe departamente de lucru din companie pana cand a obtinut functia pe care o ocupa in acest moment. Poti incerca si tu acest lucru, cerand sa fii mutat(a) intr-un alt departament pentru a cunoaste o cat mai mare varietate de activitati profesionale. Scopul tau este sa-ti poti demonstra ca esti o persoana care-si poate folosi calitatile in mai multe domenii si le poate adapta necesitatilor de moment, facand ca un eventual transfer intr-un alt domeniu de activitate sa fie un succes.


Nu pot lucra pe un salariu mai mic
Multi oameni se impotrivesc schimbarii profesiei din cauza responsabilitatilor financiare pe care le au. Insa exista multe modalitati de a trece peste astfel de situatii. In primul rand, nu trebuie sa te gandesti ca va trebui sa te lupti cu toate problemele deodata.

Trebuie sa pui la punct cateva strategii care sa te ajute sa te transferi catre o noua profesie in mod gradat. Una dintre strategii poate include un plan financiar de stopare a anumitor cheltuieli, posibilitati de a face cat mai multe economii si gasirea unor oportunitati de a castiga bani din activitati suplimentare. Toate acestea pentru a-ti asigura cel putin un an sau doi ani linistiti atunci cand vei incepe o noua cariera.



Sau, poti incepe o noua cariera in paralel cu activitatea actuala. Daca ai un angajament full-time, iti poti dedica weekend-urile sau chiar noptile activitatii profesionale de care esti pasionat(a). Pastrandu-ti serviciul de baza, vei beneficia de un venit sigur in timp ce iti construiesti incetul cu incetul experienta de lucru in domeniul de activitate dorit.

Sunt prea in varsta pentru a-mi schimba profesia
Toti specialistii in domeniul resurselor umane sunt complet impotriva acestei notiuni. In urma studiilor de caz analizate de cercetatori, s-a demonstrat faptul ca persoanele de varsta medie au reusit sa-si schimbe profesia si viata in mod drastic.

Potrivit specialistilor, in loc sa intre intr-o perioada de declin, barbatii si femeile care ajung la "cea de-a doua maturitate" (varste cuprinse intre 45 si 75 de ani), inainteaza in viata beneficiind de o mai profunda intelegere a lucrurilor si de o creativitate revigorata. Potrivit acelorasi specialisti, nu este deloc neobisnuit pentru un om sa experimenteze 3 pana la 5 profesii diferite pe parcursul vietii.

Abia ma lupt cu ceea ce fac acum. Unde sa-mi gasesc energia necesara si pentru altceva?
Daca iti doresti foarte mult un lucru si ai un scop bine determinat vei gasi in tine o sursa extraordinara de energie si putere. Apoi trebuie sa-ti faci un plan si sa te inconjuri cu oameni care iti pot sprijini interesele. Nu lasa anxietatea sau alte emotii negative sa-ti controleze gandirea si sa te sece de energie. Hraneste-ti sanatatea mentala si cea fizica si fa-ti timp in fiecare saptamana pentru a progresa cate putin in atingerea scopului propus.

Nu uita sa fii cat se poate de realist(a) in asteptarile tale; schimbarile nu se produc peste noapte. Chiar si Arnold Schwarzenegger s-a folosit de un plan pe termen lung facand munca voluntara in interesul comunitatii si s-a documentat singur pentru a trece de la eroul imbatabil din filme la guvernator la varsta de 56 de ani.

Infrunta-ti temerile si fa ce ai de facut
Nu este suficient sa te convingi sa faci primul pas catre schimbarea activitatii profesionale, ci trebuie sa tii seama de urmatorul lucru: studiile au demonstrat faptul ca oamenii care muncesc cu placere intr-un anumit domeniu, traiesc mai mult.

Cu siguranta, lucrurile stau astfel. Principalul factor care contribuie la longevitate - chiar mai important decat regimul sanatos de alimentatie, exercitiile regulate si o buna mostenire genetica - este satisfactia muncii desfasurate. Asa ca nu trebuie sa lasi ca teama sa-ti stea in cale. Incepe inca de pe acum sa-ti faci un plan pentru o viata mai lunga si mai satisfacatoare pe viitor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro