EMBA, drumul spre conducerea unei afaceri
Carieră · Educatie / De Dana Tudor, 27.01.2003

Pentru o cariera in Romania, specialistii recomanda urmarea unui (E)MBA organizat de una dintre institutiile locale. Unul in strainatate nu face decat...

Pentru o cariera in Romania, specialistii recomanda urmarea unui (E)MBAorganizat de una dintre institutiile locale. Unul in strainatate nu facedecat sa diminueze, de multe ori, sansele de a accede la o pozitie detop-management (din cauza lipsei de experienta pe piata romaneasca saua faptului ca, fiind organizate in strainatate, cursurile determinapierderea contactului cu evolutia mediului de afaceri din tara).

Ghidul alegerii unui (E)MBA
Impreuna cu Sorina Cucuta, Managing Partner New Link Consulting, firma deconsultanta in management, am parcurs toate etapele care trebuie urmate inalegerea MBA-ului potrivit fiecarei cariere. "Cel mai important criteriuin alegerea formei de specializare academica sunt diferentele existenteintre EMBA, MBA si MBA la distanta", declara ea. Managerul de la New LinkConsulting spune ca "este indicat sa urmezi un MBA cand, dupa absolvireafacultatii, vrei sa aprofundezi un domeniu. Programele oferera de regulao specializare dubla, care variaza, in functie de punctele forte aleuniversitatii care le organizeaza. Alegerea se va face, prin urmare,in functie de domeniul in care doresti sa te specializezi".


Acest prim criteriu bifat, urmeaza alte aspecte care dau valoareaunui astfel de program: resursele (financiare, logistica), experientaprofesorilor, cooperarea academica internationala si, nu in ultimul rand,modul de organizare al cursurilor si networkingul (schimbul de experienta,informatii intre cursanti sau absolventi). Un MBA poate fi organizat peparcursul unui an (cursurile avand loc in timpul saptamanii) sau pe modulecompacte (care dureaza de la 3 saptamani la 4 luni). "In cadrul unui MBAse transmit informatii de baza referitoare la managementul unei afaceri,cursantii neavand in mod obligatoriu experienta manageriala. Pretulacestuia este un alt mod de diferentiere, prin el institutia adresandu-seunui anumit segment de cursanti (la nivel de pregatire, experientapractica, nivel ierarhic detinut in companie etc.)," apreciaza SorinaCucuta.


EMBA este o treapta superioara MBA-ului, ca forma de pregatirepost-universitara, care presupune experienta manageriala de 3-5 ania candidatilor. Structura unui astfel de program este gandita peparcursul a doi ani de zile, cursurile avand loc, de regula, o datape saptamana. In primul an se studiaza disciplinele care abordeazaactivitatile curente din interiorul unei companii iar in anul urmator,cursurile se concentreaza pe informatii legate de interactiunea companieicu mediul exterior. Intalnirile grupelor de studii, care au loc o datape saptamana, au ca scop pregatirea studiilor de caz pentru ziua decurs. Valoarea acestora nu este deloc neglijabila, dat fiind ca eleincurajeaza schimbul de informatii din zona afacerilor, fiecare cursantparticipand cu propria sa experienta profesionala. EMBA se adreseazapersoanelor din top management sau care vizeaza o pozitie in aceastazona, pentru ca acest program isi propune sa ofere toate instrumentelenecesare pentru a conduce o firma la nivelul respectiv.


Vorbind despre pasii care trebuie facuti pentriu ca oferta (E)MBA dinRomania sa ajunga la nivelul cursurilor oferite de institutii deprestigiu din Occident, Prof. univ. dr. Vasile Florescu, director INDEremarca: "In primul rand, cooperarea cu institutii similare din Occidenteste esentiala. Este nevoie de programe de formare care sa raspundaunei duble exigente: cea de inovatie si actualizare a cunostintelor,pe de o parte, si exigenta unei adaptari constante la specificul sievolutia economiei romanesti, pe de alta parte". Am incercat, impreunacu absolventi si specialisti in resurse umane, o evaluare mai mult saumai putin informala a nivelului de adaptare a studiilor de caz oferitespre studiu de programele de MBA. A rezultat nevoia acestora de a analizacat mai multe studii de caz despre piata locala, acestea fiind, conformunor observatii, insuficiente in programele de invatamant.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro