Ce este tenul uscat şi cum îl îngrijim. 10 sfaturi utile
Frumuseţe · Feature / 14.07.2011

Atunci când vorbim despre frumuseţe, evident vorbim despre sănătatea tenului. Acesta este, până la urmă, oglinda unei femei, este, dacă vrei, cartea ei de vizită. Acum, dacă vorbim despre un ten normal - fără probleme deosebite - lucrurile sunt simple. Nu avem nevoie de foarte multe trucuri sau produse pretenţioase de îngrijire.

Atunci când vorbim despre frumuseţe, evident vorbim despre sănătatea tenului. Acesta este, până la urmă, oglinda unei femei, şi este, dacă vrei, cartea ei de vizită. Acum, dacă vorbim despre un ten normal - fără probleme deosebite - lucrurile sunt simple. Nu avem nevoie de foarte multe trucuri sau produse pretenţioase de îngrijire. Lucurile se complică însă atunci când vorbim despre un ten delicat. Tenul uscat, spre exemplu, este unul dintre tipurile de piele care dau mai multe bătăi de cap.

Cum descoperim că avem un ten uscat?


Pielea este mată, cu porii mici şi cu riduri fine superficiale. Ridurile apar datorită deshidratării cauzate de lipsa peliculei grase de protecţie. Aceasta peliculă, întâlnită sub numele de "film protector hidrolipidic" constituie bariera supremă între corp şi mediul înconjurător. Misiunea sa este de a proteja organismul de pierderile de apă şi de diversele agresiuni externe (raze UV, poluare, microorganisme). Această funcţie barieră este asigurată practic de stratul cornos, iar lipidele prezente în acest strat formează un adevărat ciment intercelular pentru a regulariza circulaţia apei prin piele. De aceea tenul uscat atrage, în consecinţă, deshidratarea.


Tenul uscat are o culoare ştearsă, deseori prezentând şi o descuamare furfuracee (o exfoliere a tegumentului, măruntă, asemănătoare cu făina). La o analiză mai atentă se observă şi mici fisuri liniare. La palpare pielea este fină, subţire, cu elasticitate diminuată (datorată insuficienţei de grăsimi din stratul adipos şi insufienţei de apă din spaţiile intercelulare). Pielea are o sensibilitate mărită, înroşindu-se destul de repede la atingere (deşi nu are toate simptomele unui ten sensibil). Persoanele cu tenul uscat au deseori senzaţii de usturime şi mâncărime, aşa numita "piele care strânge şi trage".


Un aspect important atunci când concluzionăm că avem un ten uscat este să descoperim care este cauza, pentru că există două tipuri de astfel de ten. A nu se confunda tenul uscat cu tenul deshidratat. Tenul uscat prezintă deficienţă în lipide, iar tenul deshidratat deficienţă de apă. Adevărat că tenul uscat atrage în marea majoritate a cazurilor deshidratare, dar deshidratarea se întâlneşte la fel de uşor şi la tenurile grase. Sunt lucruri complet diferite, iar diagnosticul corect duce la alegerea unor tratamente adecvate.


Tenul uscat se datorează în mare parte unei predispoziţii genetice, dar nu este exclus să fie dobândit în urma utilizării unor produse necorespunzătoare, înaintării în vârstă sau unor cauze de ordin intern şi extern. Atunci când cauza este o predispoziţie genetică, numărul şi/sau mărimea glandelor sebacee, care asigură necesarul lipidic, este în număr redus. Dacă tenul uscat este dobândit, numărul glandelor este normal dar secreţia este insuficientă.

5  sfaturi utile în îngrijirea tenului uscat


"Tenul uscat este vulnerabil în faţa vântului, a radiaţiilor, a săpunurilor şi produselor cosmetice pe bază de alcool, care au tendinţa de a curăţa tenul, dar în realitate acestea îl usucă şi mai mult", explică dr. Carmen Curea, de la Spitalul Colentina, citată de Gândul.info. Aşadar, atunci când vine vorba despre tenul uscat trebuie să ne alegem foarte bine produsele pe care le folosim.

1. Ai grijă cum te demachiezi

Trebuie să precizăm că tenul uscat poate fi, de foarte multe ori, sensibil şi la săpunurile special create pentru el. De aceea, este foarte bine ca în procesul de curăţare să folosim un lapte  demachiant cu o textura cremoasa care sa indeparteze perfect machiajul lasand pielea  fina si tonica.

2. Nu uita de tonifiere

Ştim cu toatele că după demachiere, pasul doi în curăţarea tenului este tonifierea. În cazul tenului uscat, tonicul folosit trebuie să nu conţină deloc sau să conţină extrem de puţin alcool. Aceasta este regula de bază care, dacă nu este respectată, va duce la iritarea şi uscarea şi mai puternică a pielii.  Deasemenea  este benefic ca tonicul sa contains Glicerina pentru a hidrata pielea si pentru a ii oferi libertatea de a respira.

3. Hidratează-ţi tenul. Este esenţial


După ce ai realizat demachierea şi tonifierea, ultimul pas şi cel mai important este hidratarea propriu-zisă. Când ajungi aici alege o cremă puternic hrănitoare, foarte grasă, pe baza de apa termala si acid Hialuronic care sa actioneze in interiorul dermului.  La fel ca şi celelalte etape, hidratarea se va face atât dimineaţa, cât şi seara.

4. Apa termală, cel mai bun prieten

Apa termală este bogată în minerale rare şi oligo-elemente ( Fier, Magneziu, Mangan, Siliciu, Calciu) şi are proprietăţi calmante şi fortifiante. Este un adevărat prieten al pielii uscate deoarece are o acţiune imediată de hidratare şi îi redă tenului confortul pierdut.  Poartă cu tine în permanenţă  o apă termală mică , pentru a-ţi fortifia şi racori tenul de cate ori simti nevoia.

5. Produsele dermatocosmetice, "medicamente" pentru tenul uscat

Ingrijeste-ti tenul cu produse dermatocosmetice. Acestea sunt testate dermatologic pe pielea sensibila, hipoalergenice si noncomedogenice (nu astupa porii).
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro