Slow Food - mancare sanatoasa
Reţete · Sfaturi / 05.01.2010

In urma cu 20 de ani se nastea un principiu denumit slow food, care se dorea un altfel de stil de viata, un stil de a manca si o replica pozitiva la fast-food-ul care cucerise lumea in anii ’80.

In urma cu 20 de ani se nastea un principiu denumit slow food, care se dorea un altfel de stil de viata, un stil de a manca si o replica pozitiva la fast-food-ul care cucerise lumea in anii ’80.

Conform sitului care promoveaza ideea de sloow-food, principiul fundamental este promovarea alimentelor traditionale, a retetelor culinare locale, a suselor de hrana apropiate si lupta impotriva celor cateva feluri de mancare unice care se gasesc in restaurantele de tip fast-food.

Cei care au imbratisat si au devenit fani ai stilului slow, sunt cei care au renuntat la chifla din fast-food in favoarea tocanitei si a ciorbei, a mancarurilor gatite incet, acasa, cu legume si carne adevarata, fara aditivi, care are mereu alt gust (in functie de gustul ingredientelor), care are alta aroma (in functie de ierburile aromate).


Slow food pledeaza pentru prajiturile de casa in locul batoanelor de ciocolata, pentru placinte adevarate in locul prajiturelelor din comert.
Si “razboiul” dureaza de 20 de ani, fara ca slow-food sa fi inregistrat, din pacate, victorii majore.

Slow Food este un organism eco-gastronomic non-profit, care promoveaza hrana gustoasa, produsa cu respect fata de mediul inconjurator si fata de sanatatea oamenilor.

Fondata acum 20 de ani, prin redactarea unui manifest gastronomic al mancarurilor gustoase, semnat la Paris, are acum 100.000 de membri, in 150 de tari, printre acestia bucatari celebri, membri ai comunitatilor academice si foarte multi tineri.

 

Legile slow-food


Sustinatorii ideii au un codex, respectiv sapte legi care isi propun sa ne transforme din  oameni potential obezi in oameni cu siluete agreabile.

1.    Accesul la alimente sanatoase, bune si corecte din punct de vedere al pretului;
2.    Sustine biodiversitatea in agricultura si mentinerea soiurilor intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, fara modificari genetice;
3.    Accesul la hrana al tuturor oamenilor;
4.    Sustinerea traditiilor si a principiilor alimentare ale fiecarei regiuni si culturi, considerandu-se ca traditiile gastronomice fac parte din cultura;

5.    O agricultura inteligenta, adecvata nevoilor colectivitatii umane careia ii este destinata;
6.    Respect fata de mediu;
7.    O piata de desfacere echilibrata, corecta si onesta;
 

800 de evenimente in toata lumea


In 10 decembrie 2009, oficial, slow-food a implinit 20 de ani. In cinstea alimentaiei sanatoase, a mancarurilor gatite traditional, pe indelete, in bucatarii, au fost organizate nu mai putin de 800 de evenimente, in intreaga lume.

Aniversarea a incercat sa aduca in atentie traditiile culinare locale si dreptul tuturor comunitatilor de a crea si mentine accesul la alimente gustoase, curate si platite corect. Principiul de slow food este o expresie a diversitatii si solutia pentru un viitor mai bun in ceea ce priveste alimentatia. Poti vedea
aici imagini de la cateva din sutele de manifestari dedicate mancarurilor gatite!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro