Aikido - sportul pentru minte si trup
Afla cum aceasta arta martiala il invata pe micutul tau cum sa cada si cum sa se ridice
Aikido este o arta martiala japoneza si se refera la "calea armotizarii energiei". Potrivit Wikipedia, este un stil de lupta pur defensiv, nu organizeaza si nu participa la competitii, dar exista in schimb numeroase demonstratii in care maiestria este dovedita cu ajutorul unui atacator.Sabin Dumitrescu, antrenor de aikido, campion national in 2009 si presedintele Clubului de Aikido "Cavaler", singurul club din Romania care ofera cursuri numai pentru copii, sustine ca aikido este sportul perfect pentru copii, deoarece este mai mult o arta decat un sport.
Practicarea aikido-ului de catre copii are multe efecte benefice. Pe langa aspectele practice de aparare, copilul invata si modalitati elegante de convietuire in societate si de evitare a situatiilor conflictuale. Daca este practicat cu seriozitate, acest sport ajuta la ascutirea reflexelor si la o reglare a atentiei distributive
Privind si din perspectiva medicala, practicarea aikido-ului conduce la dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a corpului, iar fiecare succes sportiv, mai mic sau mai mare, contribuie la revitalizarea intregului organism.
"Spre deosebire de toate celelalte sporturi, la care selectia este de prima importanta, la cursurile de aikido pot participa toti copiii, indiferent de capacitatile lor fizice sau psihice native. Ca parinte, stiu care sunt dorintele si nemultumirile celor care au sperat in educarea, disciplinarea si schimbarea comportamentala a copilului prin practicarea unui sport"
Dintr-o sala de sport, copilul poate veni acasa cu mai multe deprinderi urate decat inainte. De cele mai multe ori, educarea prin influenta grupului este foarte eficienta, dar si foarte periculoasa. "Daca pentru toate sporturile, scopul primordial este rezultatul competitional, pentru care se sacrifica principii si uneori sufletele copiilor, pentru aikido singurul obiectiv este schimbarea in bine a copilului, educarea sa polivalenta - comportare, atitudine, respect, politete, sanatate, alimentatie, igiena etc"
Varsta optima pentru a incepe practicarea acestei arte este minim 10 ani, dar unele cluburi de aikido primesc si copii sub 10 ani, iar altele chiar sub 7 ani. Antrenatorul de aikido Sabin Dumitrescu ne declara ca "in majoritatea gradinitelor particulare, copiii practica aikido deoarece specialistii psihologii au inteles calitatile extraordinare ale acestei arte a pacii, a luptei nonviolente".
Cat timp ar trebui sa aloce micutul tau acestui sport pentru dobandirea unui nivel corect? O sedinta de o ora de doua ori pe saptamana este suficienta.
De ce are nevoie copilul tau pentru a practica acest sport? Un kimono sau keikogi si ciorapi de folosit doar pe saltea (pentru inceput se pot admite pantaloni de trening, tricou si ciorapi), iar in afara saltelei, toti Aikidoka poarta papuci.
Trebuie sa stii ca aikido se adreseaza si copiilor timizi, fricosi, complexati din punct de vedere fizic, acest sport ajutandu-i foarte mult sa capete incredere in ei si sa-si afirme propria personalitate.
Cluburi unde copiii pot practica aikido:
- Clubul sportiv Aktiv Bucuresti - Str. Maguricea nr.2, Sector 1, Bucuresti - tel. 0745.121.678; 0744.651.213. Se fac inscrieri lunar, in prima saptamana a lunii; costuri de inscriere - 80 lei/luna;
- Asociatia Cultural Sportiva Aiki-Budo - Scoala Generala nr.182, Str. Amintirii 26, Sector 1, Bucuresti - tel. 0724.414.234; 0729.089.036; 0722.224.157;
- Clubul Sportiv Cavaler Aikido Club - Str. Aleea Pascani nr.8, cartierul Drumul Taberei, sector 6, Bucuresti - tel. 0722.931.974; inscrierea este gratuita
- Club Aerotin-Kiai - Cre. Ghica Tei nr.91, bl.T-32, ap 112, et.2, sector 2, Bucuresti, tel - 0724.511.735, www.aerotinkiai.ro, www.aikido-life.ro; costuri inscriere - abonament lunar - 50 lei, sedinta - 10 lei, adonament trimestrial - 130 lei.
- Clubul Dan-Aikido - Str.Bd. Timisoara 5B - tel. 021 318.8707
Pentru mai multe informatii, acceseaza adresele de website ale Federatiei Romane de Aikido - www.aikido.ro, www.aikido-romania.eu.
Un articol de Nicoleta Tarantus