Afinele - Beneficii asupra sanatatii
Afinele sunt un pachet de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care pot conduc la aparitia cataractei, glaucomului, varicelor, hemoroizilor, afectiunilor cardiovasculare si cancer. Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor dar si in intregul sistem vascular.
Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare
Nu numai vinul rosu are proprietati cardioprotective, deoarece un studiu recent a scos la suprafata faptul ca mai mult de 38% din continutul afinelor lupta impotriva radicalilor liberi. In studiul publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor, cercetatorii sustin ca 2 pahare de vin alb contin 47 mmol de radicali liberi care absorb antioxidantii, 2 pahare de vin rosu contin 2.04 mmol, iar sucul de afine 2.42 mmol din totalul substantelor nutrivite ale fructului.
Pretejeaza impotriva degenerescentei maculare
Cu siguranta, in copilarie erai indemnat sa mananci morcovi pentru mentinerea sanatatii ochilor, ca adult aceasta sarcina este mai greu de indeplinit, dar mult mai importanta. Datele raportate intr-un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie indica faptul ca prin consumarea a 3 sau mai multe fructe pe zi scade riscul aparitiei degenerescentei maculare la o varsta inaintata - cauza primara a pierderrii vederi la adulti cu 36%, in comparatie cu persoanele care consuma mai putin de 2 fructe pe zi.
La studiu au participat peste 110.000 persoane. Cercetatorii au evaluat efectele antioxidantilor A, C si E si carotidelor asupra participantilor. Cand consumul de legume era scazut, antioxidantii si carotidele erau puternic legate de aparitia degenerescentei maculare timpurii, dar cand consumul de fructe a fost de cel putin 3 pe zi, situatia se schimba radical.
O mai buna functionare a creierului
Cu ajutorul unor studii realizate in laborator, cercetatorii au descoperit ca afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiunile relationate cu inaintarea in varsta (Alzheimer sau dementa). Astfel, cercetatorii sustin ca o dieta bogata in afine imbunatateste atat capacitatea de invatare, cat si cea de gandire.
Sanatatea gastrointestinala
Datorita antocianinelor, afinele contin alti antioxidanti care blocheaza pistele metabolice care pot conduce la cancer. Un studiu realizat pe 1.200 de persoane, care au avut o alimentatie bogata in capsune (din aceeasi familie cu afinele si care au aproximativ aceleasi substante nutritive), arata ca riscul aparitiei cancerului este de 3 ori mai scazut la aceste persoane in comparatie cu cele care nu consumau aceste fructe.
Protejeaza impotriva cancerului la colon
Studii de laborator, publicate in Jurnalul de Agricol si Chimia Alimentelor, arata ca un compus fenolic din afine inhiba celulele care declanseaza cancerul de colon.
Protejeaza impotriva cancerului ovarian
Datorita continutului bogat de fitonutrienti, afinele contin un flavonoid numit kaempferol, iar femeile care au in alimentatie acest falavonoid prezinta un risc cu 40% mai redus de a dezvolta cancer ovarian, in comparatie cu celelalte femei.
Pe langa afine, alte alimente bogate in kaempferol sunt ceaiul, ceapa, varza creata, prazul, spanacul si broccoli.
O reducere semnificativa a cancerului ovarian cu 34% a fost identificata si in cazul femeilor care au o dieta bogata in luteolin, un alt tip de flavonoid care se gaseste in citrice.
Diareea si constipatia
Afinele sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipatia, dar si cu diareea. Pe langa fibre solubile si insolubile, afinele contin tanin, care actioneaza ca astringent in sistemul digestiv pentru reducerea inflamatiilor. Totodata, afinele imbunatatesc si sanatatea tractului urinar.