Smochinele - Sfaturi utile
Tips-uri pentru a pregati smochinele
1. Dimineata, la micul dejun poti adauga cateva smochine, fie proaspete, fie uscate, in cereale sau dupa ce ai servit masa.
2. Pune cateva smochine in suc sau vin rosu, dupa care pot fi servite cu iaurt sau cu inghetata.
3. Stufat de fructe proaspete, branza de capra si migdale tocate poate fi servit in loc de desert sau gustare.
Smochinele sunt printre singurele fructe care contin cantitati masurabile de oxalati, substante naturale care se gasesc in plante, animale si in organismul uman. Cand oxalatii devin prea concentrati in lichidele corpului, acestia se pot cristaliza si pot cauza diferite probleme de santate. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliar ar trebuie sa evita consumul de smochine.
Smochinele uscate care se gasesc in comert pot fi tratate cu gaz de dioxid de sulf in timpul procesului de uscare. De asemenea, pot fi tratate cu sulfite pentru prelungirea perioadei in care pot fi consumate. Sulfurile, cu rol de conservanti, contin compusi care adesea sunt adaugati la alimentele care urmeaza sa fie uscate pentru a preveni oxidarea si pierderea culorii. Sulfitele folosite pentru a conserva smochinele uscate produc reactii adverse la unul din 100 de oameni, care prezinta o sensibilitate la sulfite.
De retinut este faptul ca sulfitele pot provoca reactii adverse persoanelor care sufera de astm. Administratia Alimentelor si Medicamentelor estimeaza ca 5% dintre astmatici sufera o reactia cauzata de sulfite.