Menopauza prematură: 7 semne că ai putea trece prin această schimbare mai devreme decât regula generală
Chiar dacă nu ai avut niciun bufeu, factorii de risc menționați de specialiști te pot avertiza că vei trece prin schimbările specifice menopauzei mai devreme. Află care sunt semnele care îți indică menopauza prematură.
Vârsta medie la care femeile trec la menopauză este de 51 de ani, dar pentru unele dintre ele această tranziție poate începe de la 40 de ani sau chiar mai devreme. „Menopauza prematură este diagnosticată atunci când schimbarea apare între 40 și 45 de ani, dar dacă se manifestă înainte de 40 de ani termenul de specialitate va fi cel de insuficiență ovariană prematură”, explică dr. Patricia Pollio, ginecolog din Suffern, New York.
Iată care sunt principalii factori de risc asociați cu menopauza prematură:
1. Mama ta a trecut la menopauză mai devreme
„Dacă mama ta a avut menopauză prematură riscul tău de a trece prin aceeași schimbare este de 6 ori mai ridicat”, spune dr. Sharmila Makhija, de la Centrul de Sănătate Montefiore, din New York.
2. Ai suferit intervenții chirurgicale la nivelul uterului sau ovarelor
Eliminarea chirurgicală a ovarelor cauzează menopauza imediat pentru că nu mai sunt eliberați hormonii necesari. „Chiar și îndepărtarea unui singur ovar poate scădea semnificativ nivelul total de estrogen și progesteron. În cazul femeilor care fac histerectomii de multe ori ovarele nu sunt eliminate pentru a preveni menopauza prematură, dar nu este mereu o măsură suficientă. Îndepărtarea chirurgicală a uterului poate cauza instaurarea menopauzei premature pentru că fluxul sângelui spre ovare este modificat”
, potrivit dr. Makhija.
3. Fumezi sau locuiești cu o persoană care fumează
Fumatul poate provoca trecerea la menopauză cu 2 ani mai devreme decât în mod normal deoarece nicotina are un efect antiestrogenic. Cercetătorii de la Institutul Roswell Park din Buffalo, New York, au demonstrat că femeile care au fumat peste 100 de țigări de-a lungul vieții au un risc cu 26% mai mare de a trece la menopauză înainte de 50 de ani. De asemenea, fumatul pasiv acasă ori la serviciu crește foarte mult riscul de menopauză prematură.
4. Ți-a fost greu să rămâi însărcinată
Dacă a trebuit să urmezi tratamente speciale de fertilitate pentru a putea avea un copil este probabil să intri la menopauză cu 3-4 ani mai devreme.
5. Ești subponderală
În ceea ce privește menopauza, greutatea prea redusă este mult mai riscantă decât obezitatea. „Estrogenul este stocat în țesutul adipos, ceea ce înseamnă că femeile supraponderale sau obeze vor avea parte mai târziu de menopauză pentru că au mai mult estrogen disponibil pentru funcționarea organismului”
, explică dr. Makhija. Greutatea prea scăzută cauzată de un meniu cu puțini nutrienți sau de tulburări alimentare va însemna reducerea ponderii de țesut adipos, precum și a cantității disponibile de estrogen, iar riscul de menopauză prematură va crește semnificativ.
6. Ai epilepsie
Menstruația poate declanșa crize pentru femeile diagnosticate cu epilepsie, ca urmare a fluctuațiilor hormonale. Potrivit specialiștilor, femeile care au această afecțiune pot intra la menopauză cu până la 10 ani mai devreme din cauza efectului crizelor asupra capacității organismului de a regla nivelul de hormoni. „Riscul este de 10 ori mai mare față de al unei femei care nu suferă de epilepsie”, spune dr. Makhija.
7. Ai urmat un tratament împotriva cancerului
Menopauza prematură poate fi un efect secundar al chimioterapiei sau al radioterapiei utilizate pentru combaterea cancerului. „Chimioterapia și radioterapia care acționează în zona pelvină deteriorează adesea țesuturile de la nivelul ovarelor, având drept rezultat insuficiența ovariană și menopauza. Simptomele menopauzei cauzate de tratamentele împotriva cancerului pot fi mult mai severe pentru că scăderea nivelului de hormoni are loc brusc. În plus, chiar dacă aceste tratamente nu cauzează imediat menopauza, deteriorarea pe care o provoacă poate reduce vârsta la care se va manifesta menopauza”, spune dr. Makhija.