Cu ce putem înlocui brânza și laptele de vacă? Avantajele băuturilor din soia, cum pot fi consumate, cât și de către cine?
Dietă & Fitness · Nutritie / 21.05.2019

Nu e ușor să ai intoleranță la lactoză, respectiv la lapte și la alimentele derivate din acesta, fiind una dintre cele mai frecvente forme de intoleranță alimentară.

Lactoza este o sursă importantă de energie, fiind responsabilă cu absorbirea mineralelor, calciului și a magneziului, însă de ce apare intoleranța la lactoză?
Intoleranța la lactoză este, de fapt, cea mai răspândită formă de deficit enzimatic intestinal și se numește lactază. Se pare că peste 20% dintre europeni suferă de intoleranță la lactoză.
 
Așadar, dacă ai dureri abdominale, diaree, balonare și vărsături după ce ai consumat lactate, este posibil să ai și tu această intoleranță.

Cu ce putem înlocui lactatele în acest caz?

 
Cu produse pe bază de soia nemodificate genetic. Laptele de soia, de exemplu, este bogat în calciu și ajută la prevenirea osteoporozei, iar produsele din soia fermentate au efecte probiotice (ceea ce ar trebui să obții din iaurturi), care ajută la menținerea sănătății intestinelor.

Laptele de soia de la Inedit este o alternativă sănătoasă a laptelui de origine animală și poate fi consumat de orice persoană care are intoleranță la lactoză sau care adoptă un regim alimentar vegetarian. De asemenea, laptele de soia nu conține colesterol, este bogat în grăsimi bine (nesaturate), responsabile cu sănătatea celulelor, nu conține coloranți și conservanți.

Cine poate consuma laptele de soia?

 
Așa cum spuneam, este indicat persoanelor cu intoleranță la lactoză, care au colesterolul ridicat, boli cardiovasculare, dar și copiilor. O cană de lapte de soia conține aproximativ 25% calciu, 11% vitamina D și 5-7 grame de proteine, însă cea mai importantă caracteristică a laptelui de soia este capacitatea lui de a îmbunătăți profilul lipidic din sânge. Acizii grași polinesaturați și mononesaturați din soia inhibă colesterolul din fluxul sangvin.
 
Cât lapte de soia putem consuma?
 
Este suficient să-l consumi dimineața la micul dejun alături de cereale integrale, simplu sau în combinații sănătoase de shake-uri sau în timpul zilei ca gustare.
 
Poți opta pentru lapte de soia simplu (fără zahăr), cu aromă de vanilie, căpșuni, cu miere și cereale, cu cremă de portocale, cu fructe de pădure sau cu gust de ciocolată de la Inedit
 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro