Cum să slăbești atunci când suferi de sindromul ovarului polichistic
Ți se pare imposibil să elimini kilogramele în plus dacă suferi de sindromul ovarului polichistic? Deși este mai dificil, îți poți recontura silueta. Află cum trebuie să procedezi.
Potrivit studiilor efectuate aproximativ 20% dintre femei suferă de sindromul ovarului polichistic. Este vorba despre o afecțiune care modifică echilibrul hormonal, determinând o producție excesivă de hormoni androgeni. În afară de menstruațiile neregulate, problemele cu fertilitatea, problemele tenului și pilozitatea în exces, femeile diagnosticate cu această afecțiune au parte de mute dificultăți atunci când încearcă să slăbească.
„Cu cât nivelul de hormoni androgeni este mai ridicat, cu atât crește riscul de obezitate și de acumulare a grăsimii în zona abdomenului. Dacă grăsimea se depune în această zonă poate cauza rezistența la insulină, zahărul din alimentație nu va mai fi procesat în mod eficient, iar efectul de îngrășare se va accentua. De multe ori femeile care suferă de sindromul ovarului micropolichistic nu pot slăbi, chiar dacă își impun nenumărate restricții”
, explică dr. Daniel Dumesic, specialist endocrinolog la UCLA.
De asemenea, metabolismul femeilor care au primit acest diagnostic nu funcționează la fel. Specialiștii au constatat că metabolismul femeilorcare nu au un exces de hormoni androgeni este mult mai activ, iar arderea grăsimilor este declanșată chiar din momentul în care se trezesc. În schimb, în cazul ovarului polichistic metabolismul este încetinit, iar organismul încearcă să conserve grăsimile, în loc să le elimine.
Deși este mai dificil să slăbești dacă ai sindromul ovarului polichistic, poți reuși dacă respecți câteva reguli:
1. Încearcă o dietă cu un conținut redus de carbohidrați
Până în prezent nu a fost identificată nicio dietă cu efecte garantate în cazul acestei afecțiuni, dar, din cauza rezistenței la insulină, reducerea carbohidraților ar putea rezolva problema kilogramelor în plus. Acest lucru înseamnă că trebuie să consumi mai multe proteine. Alege friptura slabă de pui, curcan sau vită, fasolea albă sau neagră, untul de arahide, lintea, năutul și morcovii pentru mese consistente, care vor topi excesul de kilograme.
Poți adăuga fructe și legume proaspete, însă evită sucul de fructe deoarece nu conține fibre și poate cauza fluctuații ale glicemiei. „Din cauza metabolismului mai lent, femeile care suferă de această afecțiune ar trebui să consume cu 400 de calorii mai puțin față de recomandările pentru femeile care nu prezintă niciun dezechilibru hormonal”, spune dr. Dumesic.
2. Mai întâi fă mișcare, mănâncă după aceea
Dacă faci exerciții înainte să iei masa vei da un impuls metabolismului, stimulând arderea grăsimilor. Nu este o idee bună să iei o gustare înainte de antrenament pentru că ar putea să se depună exact pe zonele-problemă. Dacă faci exerciții în fiecare zi timp de minimum 30 de minute, înainte de micul dejun, vei menține nivelul glicemiei stabil, iar organismul va prelucra mai bine zahărul conținut de alimentele consumate. Exercițiile cardio și ridicarea de greutăți sunt recomandate în mod special femeilor care au acest diagnostic. Este combinația ideală pentru a avea mai multă energie și a stimula arderea grăsimilor din țesutul adipos, în timp ce adaugi masă musculară, pentru corpul ferm și tonifiat pe care ți-l dorești.
3. Odihnește-te suficient
Dacă ai probleme cu somnul, nu le ignora. Unul dintre efectele secundare ale acestui diagnostic este apneea în timpul somnului, cauzată de obstrucția căilor aeriene superioare. Este esențial să dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte. Dacă nu reușești să te odihnești trebuie neapărat să discuți cu medicul tău pentru a găsi o soluție.
4. Tratează depresia
Femeile diagnosticate cu această afecțiune au un risc cu până la 50% mai mare de a suferi de depresie. Problemele cu greutatea, acneea sau pilozitatea în exces pot crea o imagine negativă despre sine, iar episoadele de depresie vor apărea din ce în ce mai des. Dacă vrei să slăbești și să arăți mai bine în ansamblu, trebuie să gândești pozitiv. Nu te lăsa înfrântă! Discută cu un psiholog pentru a elimina toate gândurile negre care te macină și vei putea să începi un program de acțiune pentru o siluetă armonioasă și îmbunătățirea imaginii despre propria persoană. Dacă ești optimistă, poți rezolva orice problemă și vei vedea soluții pentru fiecare obstacol întâlnit.