Unt de arahide pudră - De ce e mai bun decât untul de arahide obișnuit
Îți place untul de arahide și te-ai obișnuit să îl combini cu o varietate de alimente pentru a obține gustări sățioase? Află de ce este mai bine să alegi unt de arahide pudră.
Cremos și aromat, untul de arahide este pe placul tuturor, fiind un aliment de bază chiar și în cadrul dietelor. În general, consumul de unt de arahide neutralizează poftele și te ajută să eviți acumularea kilogramelor în exces, dar ai de ales dintre mai multe variante. Există produse care conțin zahăr, sare sau ulei adăugat, iar pe acestea trebuie să le eviți pentru că îți vor compromite eforturile de a slăbi și au un exces de grăsimi.
Untul de arahide simplu a fost favorizat mult timp de nutriționiști pentru că are o textură plăcută și te face să uiți că ești la dietă. De asemenea, poți selecta variante de unt de arahide care au și bucăți crocante, intensificând aroma. Cel mai nou produs de acest tip este untul de arahide pudră. Principalul atribut al acestei noi variante este conținutul de grăsimi mult mai redus. Untul de arahide pudră conține cu până la 85% mai puține grăsimi decât varianta tradițională. Astfel, și numărul de calorii va fi mult mai mic.
Dar ce este untul de arahide pudră?
„Untul de arahide pudră se obține prin măcinarea alunelor coapte și eliminarea grăsimilor, până când se obține o pudră fină. Pentru a-l savura este suficient să adaugi puțină apă”, explică dr. Elizabeth Shaw, medic nutriționist. Pare simplu și rapid, iar această nouă opțiune te-ar putea ajuta să-ți diversifici meniul, fiind mai ușor de transportat decât recipientele clasice în care se păstrează untul de arahide tradițional. De asemenea, nu este nevoie să-l păstrezi la frigider și elimină restricțiile legate de modul de depozitare.
Care sunt diferențele dintre varianta pudră și cea clasică?
Dacă te-ai hotărât să savurezi unt de arahide pudră cu prima ocazie, este important să cunoști valorile nutriționale ale ambelor produse pentru a stabili mărimea porției.
2 linguri de unt de arahide clasic conțin:
- Calorii: 191;
- Proteine: 7g;
- Grăsimi: 16g;
- Carbohidrați: 7g;
- Fibre: 2g;
- Zaharuri: 3g.
2 linguri de unt de arahide pudră conțin:
- Calorii: 45;
- Proteine: 5g;
- Grăsimi: 1,5g;
- Carbohidrați: 5g;
- Fibre: 2g;
- Zaharuri: 1g.
Conținutul de fibre este identic, iar cantitatea de proteine și carbohidrați nu diferă foarte mult, însă varianta pudră are mult mai puține grăsimi. Astfel, dacă vrei să te bucuri în continuare de gustul special al untului de arahide, dar și să economisești calorii, noua opțiune te va ajuta să-ți remodelezi silueta mai rapid.
„Poți savura untul de arahide pudră mai des pentru că are mai puține calorii, fără să riști acumularea unui procent ridicat de grăsimi. Diferențele nu sunt foarte mari în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, varianta sub formă de pudră fiind o sursă bună de proteine, acid folic, niacină și vitamina E”
, spune dr. Lindsay Martin, specialist nutriționist.
Ce este în neregulă cu varianta clasică?
Untul de arahide tradițional conține grăsimi nesaturate și este permis în cadrul dietelor, dacă ești atentă la mărimea porției.
„Problema principală legată de varianta clasică este că majoritatea persoanelor consumă mai mult decât trebuie. În timp, excesul de calorii oprește slăbirea și va fi mai dificil să ajungi la silueta dorită. În principiu, dacă poți limita mărimea porției în fiecare zi, untul de arahide clasic nu este pe lista neagră și îți dă multă energie”, explică dr. Martin.
De asemenea, trebuie să fii conștientă și că, dacă mănânci 2 linguri de unt de arahide pudră, nu vor fi la fel de sățioase dar, dacă le combini cu fructe, vei preveni apariția senzației de foame timp de câteva ore.
„În concluzie, alege varianta pudră dacă ai tendința să guști mereu câte ceva în timpul zilei. Dacă preferi o gustare foarte consistentă, untul de arahide clasic este alegerea potrivită”, spune dr. Martin.