Ce să mănânci dacă ai lipsă de calciu
Calciul este un mineral esențial pentru fiecare celulă a organismului. Află cum trebuie să procedezi dacă ai lipsă de calciu.
Calciul este important atât pentru frumusețea zâmbetului, cât și pentru oase puternice, unghii, păr și imunitate. De asemenea, îți poate fi de ajutor dacă te simți obosită sau vrei să slăbești. Deși pare ușor să cumperi suplimente de calciu, cel mai bine este să îți asiguri necesarul zilnic din alimentele consumate. 2-3 porții de produse lactate pe zi te ajută să întrunești doza zilnică de calciu, asigurând și alte vitamine necesare pentru absorbția eficientă a calciului.
Dacă te îngrijorează procentul de grăsimi saturate din lactate poți alege produsele cu 1,5% sau cu 0% grăsimi. Consumând des acest tip de produse vei reuși să obții și silueta pe care ți-o dorești, pentru că sunt sățioase și au multe proteine.
Iată ce alimente trebuie să consumi dacă ai lipsă de calciu:
1. Lapte
Este remediul clasic de fiecare dată când nivelul calciului scade prea mult. Un pahar de lapte conține 300mg de calciu, aproximativ o treime din necesarul zilnic. Combină-l cu fulgi de ovăz și semințe de dovleac la micul dejun sau bea lapte cu scorțișoară și miere între mese pentru a accelera slăbirea.
2. Brânză
30g de brânză au aproximativ 200mg de calciu și 170 de calorii. Ai la dispoziție foarte multe sortimente, astfel încât nu te vei plictisi de cubulețele aromate de brânză.
Adaugă brânză rasă la salate sau piureuri, precum și când servești legume la grătar. Între mese alege câteva cuburi de brânză cu smochine, stafide sau migdale crude.
3. Smoothie
Până acum preparai smoothie-uri exclusiv din fructe? Este momentul să încerci ceva nou. Adaugă lapte sau iaurt atunci când alegi ingredientele pentru smoothie și vei avea o doză suplimentară de calciu, cu gust delicios. Bananele, pepenele galben, piersicile, afinele și cireșele sunt ideale pentru prepararea smoothie-urilor cu lapte pentru că adaugă vitaminele necesare pentru fortificarea organismului și reducerea excesului de greutate.
4. Sandvișuri mai sănătoase
Dacă preferi sandvișurile în zilele aglomerate trebuie să le prepari astfel încât să îți întrunești necesarul de calciu în timp ce le savurezi. Adaugă două felii de brânză la fiecare sandviș și nu îți va fi deloc greu să îți revii dacă ai lipsă de calciu. De asemenea, nu folosi margarină, maioneză sau ketchup. Toate aceste produse pot fi înlocuite de iaurtul grecesc, care adaugă calciu și un gust deosebit.
5. Pizza îmbunătățită
Nu poți fi sigură dacă pizza pe care o comanzi are nutrienții care îți lipsesc, de aceea specialiștii îți recomandă să o prepari rapid acasă. Folosește aluatul din faină integrală, iar pentru topping combină brânză cu mucegai, Ricotta și Cheddar. Adaugă porumb dulce, năut, sfeclă roșie, ardei gras, rondele de ceapă și măsline negre. În loc de ketchup pune 2-3 linguri de iaurt grecesc și îți vei recăpăta energia pierdută datorită lipsei de calciu.
6. Spanac
Este un ingredient esențial pentru refacerea organismului în cazul deficienței de calciu, precum și dacă suferi de anemie. Spanacul conține calciu, fier, vitamina K, vitamina C, antioxidanți și flavonoizi. Te va ajuta să te simți din nou odihnită, să te concentrezi mai ușor și să reușești să rezolvi tot ceea ce ți-ai propus. Datorită conținutului ridicat de fibre îți garantează și succesul dietei pentru că reduce aspectul inestetic al celulitei și diminuează apetitul.
7. Cafea sau ceai cu lapte
Dacă te-ai obișnuit să-ți începi ziua cu o cafea ar fi bine să adaugi și lapte pentru a contracara deficitul de calciu. Astfel, nu vei fi doar trează mai devreme, ci vei ajuta organismul să revină la normal printr-un consum optim de calciu. Dacă preferi ceaiul, poți adăuga lapte la fiecare ceașcă, atât dimineața, cât și după-amiaza. Ceaiul și cafeaua cu lapte devin mult mai consistente, iar dacă le combini cu o felie de pâine prăjită integrală cu unt de migdale nu vei mai avea nevoie de altă gustare între prânz și cină.