Cele mai bune alimente pentru creierul bebelușului
Mama și copilul · Bebeluși / De Iulia Mirică, 16.02.2018

Se întâmplă atât de multe lucruri în primele luni de viață ale unui copil, încât nu este deloc surprinzător faptul că ceea ce mănâncă bebelușul poate avea un efect important asupra dezvoltării structurilor și conexiunilor din creier.

Există câteva alimente pentru creierul bebelușului, care pot asigura o dezvoltare sănătoasă a creierului în primele 1.000 de zile de viață. Iată care sunt acestea!

Care sunt cele mai bune alimente pentru creierul bebelușului?


Anumiți nutrienți, inclusiv proteinele, zincul, fierul, acidul folic, anumite vitamine și acizii grași polinesaturați, sunt esențiali pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului. Dietele care nu conțin aceste substanțe nutritive pot duce la apariția unor probleme de-a lungul vieții în ceea ce privește funcțiile creierului.


Laptele matern este recomandat pentru nou-născuți până la vârsta de șase luni. După aceea, laptele matern nu mai poate furniza cantitatea de fier și zinc de care au nevoie copiii în creștere, așa că laptele matern trebuie suplimentat cu aceste substanțe nutritive, dacă mamele vor să continue alăptarea sau bebelușii ar trebui să consume alimente bogate în aceste substanțe nutritive. Multe alimente pentru copii sunt completate cu zinc și fier, dar și carnea pasată foarte bine reprezintă o sursă naturală bună. Cerealele pentru copii sunt, de asemenea, îmbogățite cu aceste substanțe nutritive.


După laptele matern, cea mai bună dietă pentru copii este cea care include o varietate de alimente, inclusiv carnea bogată în proteine, fructe și legume care conțin diferite vitamine și minerale.

Sugarii sunt foarte vulnerabili în primele câteva luni de viață în ceea ce privește deficiențele nutritive. Creierul lor se dezvoltă într-un ritm rapid de la 1 la 2 ani, așa că este recomandat un spectru sănătos de alimente. Carnea slabă, fructele și legumele se află pe această listă. Nu există o singură mâncare care să le poată oferi copiilor varietatea de nutrienți de care au nevoie.


Studiile arată că nutriția timpurie este importantă pentru dezvoltarea unui creier sănătos. Dacă pierzi oportunitatea de a îndeplini obiectivele de dezvoltare în primele 1.000 de zile de viață, atunci nu mai ai ocazia să te întorci în timp și să revizuiești dieta. Fierul, de exemplu, este esențial pentru stabilirea circuitelor memoriei și a vitezei de procesare a creierului, lucruri care nu pot fi recreate mai târziu. Deși este mai ușor să hrănești bebelușul cu alimentele sale preferate, este mai important să te asiguri că mănâncă o gamă variată de alimente sănătoase. Mulți părinți au tendința să aleagă unul sau două alimente plăcute de copil și să evite diversitatea și munca de convingere când vine vorba de alimentele mai puțin plăcute de cei mici.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro