Singurul copil născut în Cernobîl după accidentul nuclear are acum aproape 20 de ani și se simte bine
Astăzi în vârstă de 19 ani, Mariyka este studentă la Kiev și speră să se angajeze în industria hotelieră. Ca să-și plătească studiile, ea lucrează într-un bar. Ea a vorbit pentru Daily Express despre situația sa și, cu toate că s-a dovedit destul de reținută în privința trecutului său, a spus că se simte bine: "Sunt bine, muncesc. Mă întrețin singură. Asta-i tot", a spus ea.


"Nu o interesează să fie unică prin faptul că s-a născut la Cernobîl. Dimpotrivă! Este un stigmat faptul că s-a născut acolo", a povestit o prietenă despre Mariyka.

Mariyka trăiește în afara zonei de excludere, dar cere periodic permis de intrare pentru a-și vizita mama, acum în vârstă de 66 de ani, care încă trăiește acolo. Aceasta a confirmat că fiica sa este sănătoasă și se mândrește că e pe picioarele ei după ce a venit pe lume într-un fel unic. "Oamenii de aici cred că Mariyka este un simbol al renaşterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu pe care îl interpretează drept o binecuvântare că trăiesc aici şi că viaţa revine în aceste locuri", a declarat mama tinerei.


Într-un fel, Mariyka confirmă că viața renaște la Cernobîl, după dezastrul nuclear care a răvășit natura din regiune. Natura se reface încet-încet, în zonă fiind observați cerbi, căprioare, mistreți și lupi, precum și păsări și flori rare, notează Daily Mail.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.


Conducerea fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accident.Dezastrul nuclear este subiectul uneia dintre cele mai recente şi mai de succes producţii ale postului HBO, serialul "Cernobîl", care a depășit în popularitate "Game of Thrones".  Foto: Daily Mail
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro