Natura își ia revanșa la Fukushima: 20 de imagini nemaivăzute din locul apocaliptic care ne amintește de Cernobîl

Tema zilei / 11.07.2019

La opt ani de la accidentul nuclear de la Fukushima, imaginile din zonă seamănă izbitor cu cele din Cernobîl. Natura se reface în locul distrus și acoperă, încet dar sigur, urmele lăsate de oameni.

În 2011, omenirea a fost din nou la un pas de un cataclism nuclear. Pe 11 martie, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter produs în nord-estul Japoniei, urmat de un tsunami de mari proporții, a avut un accident atomic la centrala nucleară Daiichi de la Fukushima.

La opt ani de la acest eveniment, fotograful polonez Arkadiusz Podniesinski a obținut aprobarea de a pătrunde în zona de excludere de 20 de kilometri și a găsit un loc ce pare post-apocaliptic. Podniesinski este familiarizat cu o asemenea realitate tristă; el a fotografiat și zona din preajma Cernobîlului și consideră că omenirea nu a învățat lecția dură de acum 33 de ani: "Nu cutremurul sau tsunami-ul sunt de vină pentru dezastrul de la Fukushima de la centrala nucleară Daiichi, ci oamenii", a scris pe
site-ul său.

Podniesinski a mers personal în Japonia pentru a se convinge cu ochii lui de ceea ce credea, fără să fie influențat de relatările senzaționale ale presei, de propaganda autorităților sau de lobby-ul intereselor din industria nucleară care a făcut eforturi importante pentru a minimaliza pe cât posibil proporțiile reale ale dezastrului. El și-a dorit să extragă informații cât mai exacte de la fața locului și să le transmită publicului larg, relatează Bored Panda
.

Imaginile sale sunt copleșitoare și te duc cu gândul la efectele distrugătoare pe care le-a avut explozia de la Cernobîl. Ca și în urmă cu 33 de ani, accidentul de la Fukushima a pustiit o zonă imensă, iar locurile și lucrurile abandonate de oameni creează o atmosferă dezolantă. Podniesinski a fotografiat coloane de mașini abandonate pe o șosea acaparată tot mai mult de vegetație, munți de televizoare contaminate, magazine părăsite, biciclete prăfuite abandonate în rasteluri și sute de mii de saci negri plini cu pământ radioactiv, depozitați pe terenuri private. Proprietarilor li s-a spus că sacii vor fi mutați, dar oamenii sunt sceptici.


Tsunami-ul devastator înalt de peste 14 metri a afectat alimentarea cu energie a două dintre reactoare. Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată. În lipsa răcirii normale a unui reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului radioactiv până la o temperatură de 2.000 de grade Celsius, crescând riscul topirii lui și al unor explozii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro