Natura se întoarce la Fukushima: sute de mașini abandonate au fost înghițite de vegetație
La 15 martie 2011, autoritățile din Tokyo au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4, aflat în revizie în momentul producerii seismului, rezultând o creștere puternică a radioactivității în atmosferă.


După ce au răcit reactoarele zi şi noapte cu apă de mare apoi cu apă dulce, muncitorii şi tehnicienii - uneori cu costul unor mari doze de radiaţii - au reuşit să oprească infernalul proces, iar după luni nesfârşite au stabilizat temperatura combustibilului.

Peste 450.000 de locuitori din Japonia au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele după tripla catastrofă - seismul urmat de tsunami, cu un bilanţ de 18.500 morţi şi dispăruţi, apoi accidentul de la centrala nucleară -, la ordinul autorităţilor sau de teama radioactivităţii.


Peste 18.000 de persoane au fost luate de valul uriaş care s-a abătut asupra litoralului, devastând prefecturile Miyagi, Iwate şi Fukushima. Nimeni nu a decedat din cauza exploziilor de hidrogen şi radiaţiilor degajate de la complexul atomic în orele şi zilele care au urmat, însă 1.650 de persoane au murit în cursul evacuării sau din cauza unei degradări brutale a vieţii cotidiene. Aproximativ 270.000 de persoane nu au putut să se întoarcă la casele lor, distruse de valul seismic sau devenite de nelocuit din cauza radioactivităţii.


Anul acesta, a fost ridicat ordinul de evacuare, autoritățile permițându-le locuitorilor să se întoarcă la casele abandonate. Astfel, aproximativ 50 de persoane au fost lăsate să se întoarcă în anumite zone din oraşul Okuma, unde nivelul de radiaţii este mai scăzut.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro