De ce a ajuns erou italianul care a ucis o româncă?
Actualitate · Tema zilei / De Emilian Isailă, 20.10.2010

Românca Maricica Hăhăianu a fost ucisă de un italian într-o staţie de metrou din Roma, Italia. Imaginile preluate de camerele de supraveghere sunt şocante.

Românca Maricica Hăhăianu a fost ucisă de un italian într-o staţie de metrou din Roma, Italia. Imaginile preluate de camerele de supraveghere sunt şocante.

Bărbatul o loveşte violent cu pumnul pe infirmieră, aceasta cade ca un bolonav şi nu mai mişcă. Suntem martorii unei crime oribile.


Ne-am fi aşteptat ca opinia publică din Italia să se revolte, să-l blameze pe ucigaş, dar, când colo, criminalul a fost aplaudat în momentul în care a fost arestat.

O politică dementă


De ce s-a ajuns aici? Ura faţă de români a atins în Italia şi nu numai cote paroxistice. Asta cu toate că românii muncesc pe rupte, sunt prost plătiţi şi acceptă job-uri pe care niciun italian nu le-ar fi acceptat. Şi cu toate astea, ne urăsc. Nu mai fac nici măcar un simplu efort de a-şi ascunde sentimentele. S-a ajuns din cauza politicii demente de dreapta încurajată de Berlusconi şi aliaţii săi. Rasisimul şi xenofobia au fost principalele teme cu care dreapta a câştigat alegerile.


Economia urii


Criza economică a jucat şi ea un rol în escaladarea urii şi a violenţei rasiale. Italienii cred că românii le iau slujbele, că imigranţii sunt vinovaţi pentru scăderea salariilor. În parte poate fi adevărat, dar şi peninsularii fugeau de slujbele de bonă, infirmieră, asistentă medicală sau lucrător în construcţii.

Italianul care a ucis o româncă printr-o lovitură de pumn a ajuns erou din cauza discursului ce a ridicat ura faţă de străini la rang de acţiune politică.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro