România s-a calificat între cele mai bune opt echipe de tenis feminin din lume

Actualitate / 20.04.2015

Jucătoarea Alexandra Dulgheru, locul 69 WTA, a învins-o, duminică, pe Francoise Abanda, 260 WTA, aducând României punctul victoriei în întâlnirea cu Canada, scor 3-1, şi calificarea pentru prima dată din 1981 între cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume, în Grupa Mondială a Fed Cup.

Duminică, Francoise Abanda a demonstrat că victoria obţinută în meciul cu Irina-Camelia Begu nu a fost întâmplătoare. Canadianca a evoluat dezinvolt, ascunzându-şi modesta clasare mondială, locul 260 WTA. Sportiva care a împlinit în februarie 18 ani a fost de departe principala adversară a româncelor, în ciuda faptului că echipa Canadei a avut-o în componenţă pe Eugenie Bouchard, locul 7 WTA.

Abanda e o jucătoare tenace, loveşte foarte bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul, nu serveşte foarte puternic, dar o face plasat, ridică mingile pe al doilea serviciu, punându-şi adversarele în dificultate. Peste toate acestea, loviturile ei au avut destulă precizie şi a pus-o de multe ori sub presiune pe Dulgheru, care a făcut uz de tot arsenalul din dotare pentru a izbândi, remarcă agenţia Mediafax.


Sportiva română nu a avut multă vreme antidot pentru jocul avântat al rivalei. Dulgheru a încercat multe soluţii, lovituri variate, scurte sau pe colţuri, dar în primul set precizia ei a avut de suferit, mai ales în urma jocului foarte bun prestat de Abanda. Românca de 25 de ani, fostă Top 30 mondial, a continuat să creadă în calităţile ei, chiar şi atunci când Abanda avea 6-3 şi 4-2 pe tabelă. Cu mai multă răbdare, cu inteligenţa jocului şi cu experienţa de partea ei, Dulgheru a început treptat să-şi găsească ritmul şi modalitate de a opri cadenţa canadiencei, care în acelaşi timp şi-a pierdut precizia şi implicit încrederea.


Alexandra Dulgheru s-a desprins în start la 2-0, după un break în primul ghem al meciului. Abanda nu a fost afectată de începutul bun al româncei şi a câştigat cinci ghemuri la rând, cu break-uri la 1-2 şi 3-2. Dulgheru a mai obţinut doar un ghem, la 5-2, insuficient pentru a o opri pe Abanda să-şi treacă primul set pe tabelă, cu 6-3, după 33 de minute.

Jucătoarea canadiană a continuat să domine şi în setul al doilea. Ea a obţinut un break la scorul de 2-2 şi imediat şi-a fructificat serviciul, ridicând scorul la 4-2. Din acel moment, Dulgheru a început să joace altceva, să facă din ce în ce mai puţine greşeli şi să-şi construiască revenirea, cu răbdare. Întâi şi-a luat serviciul, imediat l-a luat şi pe cel al adversarei, apoi a ridicat scorul la 5-4, cu mari emoţii, după ce a pierdut două mingi de ghem şi a salvat o minge de break. Acesta pare a fi fost momentul desprinderii pentru Dulgheru, chiar dacă Abanda a mai câştigat un ghem, pe propriul serviciu. Jucătoarea canadiană s-a prăbuşit după ce a avut la 4-4 minge de break, urmată de trei greşeli neforţate. Românca a caştigat urmărul ghem după 5-5 şi a reuşit un nou break, închizând setul cu 7-5, după alte 58 de minute de joc.


În pauza de la 1-1 la seturi, Dulgheru a cerut să meargă de vestiar, şi-a schimbat tricoul negru cu unul alb şi a intrat pe teren cu gândul clar de a termina repede decisivul. Prea încrezătoare, Alexandra şi-a pierdut serviciul la zero, dar a revenit imediat cu un rebreak.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro