Peste 130.000 de copii, părinţi şi profesori, parte din Campania Globală pentru Educație
Organizaţia Salvaţi Copiii România, alături de partenerii săi, lansează ediția din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie, desfăşurată anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume. Sub sloganul „Votăm pentru educație!”, în 2015, campania are ca focus locul ocupat de dreptul la educație între prioritățile agendei internaționale.
În România, 1 din 10 copii cu vârsta între 7 și 10 ani nu frecventează învățământul primar și, într-un singur an școlar (2012/2013), peste 24.000 de copii au abandonat școala primară sau gimnazială . Aceste date contrazic Obiectivele Educației pentru Toți și Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului asumate de România și alte 180 de țări din întreaga lume, acum 15 ani.În anul 2000, liderii lumi și-au asumat că, până în anul 2015, toți copiii vor putea absolvi măcar școala primară. În prezent, în lume există 58 de milioane de copii care nu au acces la educația primară. Fetele, copiii cu dizabilități și copiii care trăiesc în zone de conflict reprezintă cele mai vulnerabile grupuri, din punct de vedere al accesului la educație. Analizând progresele înregistrate până în prezent, accesul universal la educația primară poate deveni realitate abia în anul 2086 , și ar fi nevoie de aproape un secol până când toți copiii ar putea finaliza măcar un an de învățământ gimnazial.
Anul 2015 este deosebit de important pentru educație, nu numai pentru că reprezintă termenul limită pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de comunitatea mondială, în 2000, la Dakar, dar mai ales pentru că este anul în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite va stabili un nou cadru – atât pentru educație, cât și pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul și va stabili prioritățile pentru politicile și acțiunile autorităților din acest moment și până în anul 2030.
În perioada 4 – 10 mai 2015, sub coordonarea Organizației Salvați Copiii, peste 130.000 de copii, părinți și profesori, din aproape 1.000 de şcoli din întreaga ţară, vor participa la activitățile Campaniei Globale pentru Educație. Scopul demersului este acela de a pune educația pe agenda autorităților.
Pentru ca fiecare copil din România să aibă acces la o educație de calitate, indiferent de situația financiară a familiei, de starea de sănătate, de etnie sau de localitatea în care trăiește, participanții la ediția din acest an a Campaniei Globale pentru Educație solicită autorităților române:
1. Finanțarea adecvată a sistemului de educație publică, prin:
- alocarea a cel puțin 6% din PIB educaţiei;
- evaluarea transparentă, împreună cu partenerii din educație, a sistemului actual de finanțare per elev, cu scopul de a adopta corecțiile necesare, astfel încât finanţarea educaţiei să fie adecvată, eficientă şi echitabilă.
2. Îmbunătățirea sistemelor de evaluare în educație, atât în ceea ce privește unitățile de învățământ, cât și în ceea ce privește activitatea cadrelor didactice și rezultatele elevilor, stimulând eforturile de integrare educațională a copiilor din grupurile vulnerabile.
3. Adoptarea măsurilor necesare pentru asigurarea unei educații incluzive pentru copiii cu dizabilități/cerințe educaționale speciale (cadre didactice calificate și specialiști de sprijin, accesibilizare, mijloace didactice adecvate).
4. Extinderea și finanțarea publică adecvată a unor programe care sprijină accesul la educație pentru copiii din grupurile vulnerabile – școala după școală, burse școlare, asigurarea sau decontarea transportului pentru elevii din mediul rural şi nu numai.
Pentru ca aceste solicitări să ajungă în atenția autorităților, numeroase unități de învățământ, dintre cele peste 1.000 participante la Campanie, au invitat la activități factori de decizie de la nivel local (primari, prefecți, membri ai consiliilor locale și județene) sau de la nivel național (senatori și deputați).
„Prin activitățile ediției din acest an, peste 130.000 de copiii, părinți și profesori care ni s-au alăturat solicită autorităților să-și asume responsabilitatea pentru promisiunile neîndeplinite în perioada 2000 – 2015 și să adopte, pentru următorii 15 ani, angajamente ambițioase, care să garanteze respectarea dreptului la o educație de calitate pentru fiecare copil. În condițiile în care factorii de decizie se pregătesc să formuleze acest nou set de angajamente, este esențial ca societatea civilă să aibă un cuvânt de spus în acest proces, asigurând astfel că aceste promisiuni reflectă drepturile, nevoile și prioritățile reale ale copiilor.” - Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.
„Dreptul la educație nu ar trebui să mai fie un lucru pentru care luptăm, în anul 2015, ci ar trebui să fie înrădăcinat în sistemul nostru de valori și de organizare. Sprijin cauza Salvați Copiii și sunt de părere că accesul la educație pentru toți copiii, indiferent de vulnerabilități, este un pas esențial spre evoluție și civilizație.” – Melania Medeleanu, jurnalist și voluntar Salvați Copiii România.
Începând cu anul 2001, Campania Globală pentru Educație este coordonată în România de Organizaţia Salvaţi Copiii și beneficiază de sprijinul unor importanți parteneri - Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia OvidiuRo, World Vision România, Roma Education Fund Romania, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Activitățile din acest an beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul proiectului „Trimiteți-mi prietenul la școală!”.
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.