Lecția crudă a fetei care a ales să se sinucidă pentru a nu lăsa cancerul s-o omoare

Actualitate / 09.11.2014

Dosar Eva. Brittany Maynard a plecat din această lume după ce a luat o doză letală de pastile, lăsând în urmă un soț care o iubea atât de mult, încât i-a acceptat decizia.

În cele din urmă, totul s-a terminat așa cum și-a dorit ea. În patul ei, în casa ei, înconjurată de ai ei. S-a terminat când a vrut și cum a vrut ea, nu boala. Cancerul oricum nu mai putea fi învins, iar sfârșitul era implacabil: tot ce își dorea Brittany era să-și termine viața într-un mod demn.

Pe 1 noiembrie, așa cum a anunțat cu câteva săptămâni înainte, tânăra în vârstă de 29 de ani, care suferea de un cancer în fază terminală, și-a pus capăt zilelor, înghițind o doză letală de medicamente. Pe 19 noiembrie, ea ar fi împlinit 30 de ani.


Brittany Maynard e un caz special. Dacă n-ar fi anunțat că se va sinucide, lumea ar fi rămas doar cu o poveste foarte tristă. Dar acel mesaj, în care explica de ce vrea s-o facă, a transformat povestea ei emoționantă într-o dezbatere intensă asupra eutanasiei în Statele Unite. Tânăra, care suferea de o formă foarte agresivă de cancer la creier, şi-a anunţat intenţia într-o înregistrare video postată pe site-ul thebrittanyfund.org. Imaginile au făcut înconjurul lumii, înregistrarea fiind vizionată pe YouTube de peste 10 milioane de ori.


La începutul anului, tânăra, care tocmai se căsătorise, a aflat că mai avea de trăit doar şase luni şi că agonia sa va fi foarte dureroasă. S-a mutat cu soțul său, Dan Diaz, din nordul Californiei în Portland, pentru a beneficia de efectele legii care permite sinuciderea asistată, întrucât Oregon este unul dintre cele cinci state americane care au legalizat dreptul de a muri în demnitate, alături de Montana, Vermont, statul Washington şi New Mexico.

Povestea tinerei a devenit cunoscută în toată lumea, iar la sfârșitul lunii octombrie ea a apărut pe coperta revistei americane People. Deși anunța că e posibil ca ea să se sinucidă cu câteva zile înainte sau mai târziu decât termenul stabilit, pe 1 noiembrie ea a închis ochii pentru totdeauna. "A murit așa cum și-a dorit - liniștită, în dormitorul ei, în brațele celor dragi", a spus Sean Crowley, purtătorul de cuvânt al casei de avocatură Compassion & Choices.


Crowley a povestit că Maynard suferea de dureri tot mai intense și mai lungi de cap și de gât și avea simptome asemănătoare atacului cerebral: "Pe măsură ce aceste simptome se agravau, ea a decis să scurteze procesul care o ducea spre moarte, apelând la medicamentele pentru sinuciderea asistată, pe care le primise cu câteva luni înainte."
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro