Dieta ketogenică se potrivește oricui? 

E mai degrabă o chestie de sezonalitate asta cu potrivitul oricui.Vara, de obicei, planurile alimentare pe care le fac sunt în jurul legumelor pe care ni le oferă pământul, în timp ce iarna, murăturile sunt baza. 

Cine nu ar trebui să urmeze dieta keto?

Normele spun că persoanele cu dislipidemii nu ar trebui să urmeze keto. Eu zic că ține de abordarea ideii de keto, căci o poți face în nenumărate moduri.De asemenea, nu am lucrat niciodată cu diabetici de tip 1, însă am văzut oameni cu acest diagnostic simțindu-se foarte bine cu diete low carb. Am lucrat cu diabetici de tip 2 și au intrat în remisie, dar știau exact că asta vor să facă. Cumva, li s-a părut contraproductiv să mănânce pâine și cartofi și au apelat la mine, sub supravegherea medicilor lor.

Care sunt principiile de bază ale acestei diete?

Teoretic, oricine o să îți spună că principiul de bază în keto este să ai 75% grăsimi, 20% proteină și 5% carbohidrați. Eu am trecut de mult peste formularea asta, pentru că e total nepersonalizată. Am client cu proteină la 15% și carbohidrații la 10%. Ține mult de necesarul lor caloric, așa că cifrele astea sunt pur orientative.

În cât timp apar rezultatele?

Depinde enorm de stilul alimentar anterior. Am văzut și 6 kg pierdute în doar o săptămână, întrucât aveau retenții de apă foarte mari, dar am văzut și doar 2 kg într-o lună, pentru ca la analize să descoperim o rezistență la insulină.
 

Ce nu ar trebui să-ți lipsească din frigider atunci când urmezi dietă ketogenică?

Uh, ouăăă! Bucuria anului 2017 a fost când a zis OMS că e safe să mâncăm 3 ouă pe zi. Eu o făceam oricum, însă temerile oamenilor au rămas. Amuzant e că treaba cu ficatul și ouăle nici nu are vreun fundament.Lăsând gluma la o parte, sunt mare fan pește și fructe de mare și mă bucur enorm când oamenii care apelează la mine sunt dispuși să mănânce aceste alimente complexe, bogate în iod, omega3 și alți micronutrienți. De asemenea, vegetalele nu trebuie date la o parte, sunt o parte integrantă din dietă: frunze de orice fel, dovlecel, castraveți, ardei, apio, vinete, roșii, fructele de pădure ori semințele, măslinele, avocado.Revenind la proteina de origine animală, carnea de porc, vită, oaie și pasăre sunt și ele parte a dietei ketogenice. Nu am menționat lactatele, întrucât personal nu apelez frecvent la ele în planurile pe care le calculez, din cauza profilului lor inflamator.

Medicii avertizează, de obicei, că grăsimile de origine animală și carnea roșie sunt periculoase pentru sănătate. Ce cantitate avem voie să consumăm din fiecare într-o săptămână?


2019 și 2020 au fost niște ani prolifici în studierea extensivă a dietei ketogenice. S-a stabilit că nu există conexiuni între patologiile cardiovasculare și consumul de carne roșie. Cred eu că, de fapt, modul în care se studia era unul incomplet până acum. Dacă un participant la studiu mânca de 5 ori pe săptămână carne roșie, dar pe lângă bea băuturi carbogazoase, mânca alimente prăjite în grăsimi pro-inflamatorii și avea în general o dietă occidentală (high carb), de fapt toți acești factori trebuiau luați în considerare. Inima sănătoasă, de pildă, se hrănește cu acizi grași. O inimă bolnavă are nevoie de carbohidrați. Nutriția e plină de paradoxuri…Grăsimile de origine animală sunt indicate iarna, în timp ce în anotimpul cald ne e natural să consumăm grăsimi de origine vegetală, în speță mononesaturate, dar și proteină mai ușor digerabilă, cum este cea din ou ori pește.

Care sunt alimentele interzise atunci când urmăm dieta keto? 

Cerealele, zahărul, fructele foarte dulci (care de regulă sunt fructe exotice, pe care chiar dacă le găsim în curțile noastre, doar le-am aclimatizat), laptele dulce, majoritatea legumelor care cresc sub pământ și leguminoasele. Or mai fi și altele, dacă intrăm în detaliu, dar aceasta e baza.

Ce putem face dacă nivelul colesterolului crește în timpul dietei keto? 

Colesterolul are o rată de creștere din mâncare mică tare. Sub 20%. Iar când colesterolul crește, indiferent de dieta abordată, crește ca un semnal că e o problema undeva în corp.Eu îmi doresc un colesterol mai mare și nu îmi iese, din păcate. De ce aș vrea asta, poate te întrebi? Păi din colesterol se formează D3 când stăm la soare, colesterolul este baza de formare hormonală, colesterolul repară în corp ceea ce a stricat zahărul. Nu e atât de relevant colesterolul total, cât rația dintre acesta și colesterolul HDL. Aceasta e un indicator bun de risc de boală cardiovasculară, motiv pentru care ce grijă trebuie să avem noi este să consumăm alimente care potențează creșterea HDL: avocado, ulei de măsline, măsline.

Să distrugem niște mituri: Care sunt cele mai greșite informații care circulă despre keto?

Că e o dietă proteică! Asta mă irită cel mai tare. Îți arăt discuții cu clienții mei care se plâng de cele 100 grame de carne la masă.Că trebuie să mănânci multe grăsimi și e grețoasă, ceea ce poate crea un șoc, dacă ar vedea că într-o salată de 300 grame pun doar 2 linguri de ulei de măsline. Când ai măsurat ultima dată uleiul pus în salată? 2 linguri e infim față de cum pune lumea, dar în același timp înseamnă vreo 300 calorii și vreo 28 grame de grăsime.Că mori dacă ești în cetoză. Lumea confundă cetoză cu keto-acidoza, sunt doi termeni diferiți. Primul relevă că organismul nu se mai bazează pe carbohidrați pentru energie, ci pe acizi grași, în timp ce al doilea e apărut strict în patologii, când concentrația de corpi cetonici e una anormal de mare în corp (așadar sunt produși, dar nefolosiți în scop energetic) iar glicemia e una uriașă. Apare la diabeticii de tip1 și, mai rar, în cazuri de alcoolism.

Care sunt cele mai frecvente greșeli în dieta keto?

Consumul excesiv de proteină, consumul excesiv de nuci, migdale. Evitarea alimentelor bogate în minerale, scăderea prea drastică a consumului de carbohidrați, întrucât s-a perpetuat ideea greșită că, cu cât sunt mai jos, cu atât slăbești mai repede.  
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro