Dieta ketogenică se potrivește oricui?
E mai degrabă o chestie de sezonalitate asta cu potrivitul oricui.Vara, de obicei, planurile alimentare pe care le fac sunt în jurul legumelor pe care ni le oferă pământul, în timp ce iarna, murăturile sunt baza. Cine nu ar trebui să urmeze dieta keto?
Normele spun că persoanele cu dislipidemii nu ar trebui să urmeze keto. Eu zic că ține de abordarea ideii de keto, căci o poți face în nenumărate moduri.De asemenea, nu am lucrat niciodată cu diabetici de tip 1, însă am văzut oameni cu acest diagnostic simțindu-se foarte bine cu diete low carb. Am lucrat cu diabetici de tip 2 și au intrat în remisie, dar știau exact că asta vor să facă. Cumva, li s-a părut contraproductiv să mănânce pâine și cartofi și au apelat la mine, sub supravegherea medicilor lor.Care sunt principiile de bază ale acestei diete?
Teoretic, oricine o să îți spună că principiul de bază în keto este să ai 75% grăsimi, 20% proteină și 5% carbohidrați. Eu am trecut de mult peste formularea asta, pentru că e total nepersonalizată. Am client cu proteină la 15% și carbohidrații la 10%. Ține mult de necesarul lor caloric, așa că cifrele astea sunt pur orientative.În cât timp apar rezultatele?
Depinde enorm de stilul alimentar anterior. Am văzut și 6 kg pierdute în doar o săptămână, întrucât aveau retenții de apă foarte mari, dar am văzut și doar 2 kg într-o lună, pentru ca la analize să descoperim o rezistență la insulină.Ce nu ar trebui să-ți lipsească din frigider atunci când urmezi dietă ketogenică?
Uh, ouăăă! Bucuria anului 2017 a fost când a zis OMS că e safe să mâncăm 3 ouă pe zi. Eu o făceam oricum, însă temerile oamenilor au rămas. Amuzant e că treaba cu ficatul și ouăle nici nu are vreun fundament.Lăsând gluma la o parte, sunt mare fan pește și fructe de mare și mă bucur enorm când oamenii care apelează la mine sunt dispuși să mănânce aceste alimente complexe, bogate în iod, omega3 și alți micronutrienți. De asemenea, vegetalele nu trebuie date la o parte, sunt o parte integrantă din dietă: frunze de orice fel, dovlecel, castraveți, ardei, apio, vinete, roșii, fructele de pădure ori semințele, măslinele, avocado.Revenind la proteina de origine animală, carnea de porc, vită, oaie și pasăre sunt și ele parte a dietei ketogenice. Nu am menționat lactatele, întrucât personal nu apelez frecvent la ele în planurile pe care le calculez, din cauza profilului lor inflamator.Medicii avertizează, de obicei, că grăsimile de origine animală și carnea roșie sunt periculoase pentru sănătate. Ce cantitate avem voie să consumăm din fiecare într-o săptămână?
2019 și 2020 au fost niște ani prolifici în studierea extensivă a dietei ketogenice. S-a stabilit că nu există conexiuni între patologiile cardiovasculare și consumul de carne roșie. Cred eu că, de fapt, modul în care se studia era unul incomplet până acum. Dacă un participant la studiu mânca de 5 ori pe săptămână carne roșie, dar pe lângă bea băuturi carbogazoase, mânca alimente prăjite în grăsimi pro-inflamatorii și avea în general o dietă occidentală (high carb), de fapt toți acești factori trebuiau luați în considerare. Inima sănătoasă, de pildă, se hrănește cu acizi grași. O inimă bolnavă are nevoie de carbohidrați. Nutriția e plină de paradoxuri…Grăsimile de origine animală sunt indicate iarna, în timp ce în anotimpul cald ne e natural să consumăm grăsimi de origine vegetală, în speță mononesaturate, dar și proteină mai ușor digerabilă, cum este cea din ou ori pește.