Totul despre dieta ketogenică. Interviu cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist, despre reguli, mituri și greșeli
Sigur ai auzit de dieta keto sau probabil ai încercat-o deja. Dietele sărace în carbohidrați, așa cum este și dieta ketogenică, oferă rezultate mai repede decât alte tipuri de diete și în același timp le oferă speranță oamenilor care se luptă de mulți ani cu kilogramele în plus.
Însă dieta keto este înțeleasă greșit sau urmată „după ureche”, putând deveni un pericol pentru sănătate. De aceea ai nevoie de sfaturile unui nutriționist. Noi am vorbit cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist și autoarea a două cărți despre dieta ketogenică, pentru a afla tot ce trebuie să știm despre dieta keto.
11 luni am mâncat la serviciu același prânz – îmi făceam la salad bar o salată cu măsline, ou, ardei, castraveți și un strop de brânză și ulei de măsline. Râdeau toți colegii de mine! Nici măcar nu am slăbit rapid, era epoca cu Dukan în vogă și slăbeau fetele în jurul meu ca Făt-Frumos, dar am știut că ceea ce fac eu e mult mai fair. De altfel, dieta Dukan și dietele hiperproteice, în general, au fost declarate ulterior cele mai nocive abordări nutriționale. Dat fiind că începusem acest proces studiind foarte mult, cred că masterul de nutriție și cursurile ulterioare au venit de la sine.
Cea de-a două carte, “Anotimpuri în farfurie”, a fost o urmare a unei treziri la realitate. Înconjurați de sute de diete, cu orez, cu pepene etc, am făcut la un moment dat un curs de nutrigenetică și am înțeles că eu, ca româncă din strămoși exclusiv români, nu pot avea scris în codul meu genetic să mănânc alimentele pe care alte popoare îndepărtate le mănâncă de mii de ani, și asupra mea să aibă aceleași efecte.Și da, chiar scrie în genele asiaticilor că pot digera orezul super ok, în timp ce în al nostru gena responsabilă are mult mai puține copii. Și e valabil pentru multe alte structure enzimatice. “Anotimpuri în farfurie” e despre mâncat local și de sezon, fără a îndepărta total ce ne-a adus capitalismul. Practic, am păstrat o măslină, o atenție.