Cei mai mulţi dintre cei care se aflau în Colectiv vineri seară erau tineri, bucuroşi că participau la un eveniment muzical
Poveștile celor care au sfârșit în infernul de vineri seară sunt sfâșietoare. Ca în fiecare tragedie de acest gen, când viața devine o miză la ruletă, unii au noroc chior, alții pierd tot. Printre cei care s-au prăpădit acolo se numără și o femeie văduvă, mamă a cinci copii, angajată la negru la clubul Colectiv. Era plătită cu 100 de lei pe zi, iar vineri a venit la serviciu în locul unei colege, care o rugase să-i facă această favoare pentru că se simţea rău. "Erau mai multe fete pe care le trimitea cu rândul. Şi ea se număra printre ele. În acea zi, nu trebuia să fie ea. Colega ei a sunat-o şi i-a spus: <<Te rog frumos, poţi să îmi faci în loc, că eu mă simt foarte rău?>> Şi atunci ea a mers”, au spus pentru Digi24 membri ai familiei văduvei, în urma căreia au rămas cinci copii minori. "A preferat pentru un milion să meargă acolo pentru că este prea amărâtă. Vă daţi seama: soţul decedat, o mamă decedată, un tată paralizat la pat şi cinci copii. Avea 38 de ani. Şi copiii minori toţi. Cei mai mici sunt în vârstă de 11 ani, gemeni", au adăugat sursele citate.


Mărturiile celor care au scăpat cu viață din Colectiv descriu modul în care a izbucnit incendiul și efectul devastator pe care l-a jucat panica. Unul dintre cei prezenţi la concert, Remus Achim, a povestit că după ce focul a cuprins tavanul atmosfera a devenit irespirabilă, iar mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club nu au murit din cauza arsurilor, ci pentru că s-au asfixiat. Alţii au murit carbonizaţi de la bucăţile din tavan aprinse care au căzut peste ei, o persoană relatând că imaginile erau terifiante. De altfel, încă de sâmbătă noapte relatările celor prezenţi arătau că o parte din cei răniţi au intrat în stop cardio-respirator, unii dintre ei murind în club pentru că nu mai putut să iasă, iar altora li s-a făcut resuscitare după ce au părăsit clubul.


Potrivit lui Remus Achim, pompierii au ajuns în aproximativ 20 de minute de la izbucnirea incendiului, însă focul se stinsese deja, tot incendiul durând aproximativ cinci minute. El a mai relatat că maşinile pompierilor oricum nu ar fi putut interveni, între club şi stradă existând două ganguri şi o curte interioară, iar pompierii au intrat în club cu stingătoare de mână.

Martori aflaţi la concert au povestit că iniţial mulţi dintre cei prezenţi nu şi-au dat seama ce se întâmplă, mai ales că în momentul izbucnirii incendiului solistul formaţiei a spus "asta nu aveam în program", însă focul s-a extins cu repeziciune de la buretele de antifonare al stâlpului la tavan.


Potrivit acestora, scânteile care au aprins buretele au provenit de artificii artizanale, neputându-se vorbi de "un spectacol pirotehnic", aşa cum a fost la alte concerte. Tavanul a luat repede foc şi din cauza ventilatoarelor care aspirau aerul plin de fum de ţigară din club şi care au favorizat extinderea incendiului. Tavanul a ars foarte repede deoarece avea bârne de lemn şi burete de antifonare şi bucăţi din acesta au căzut peste o parte din spectatorii care nu reuşiseră să iasă din club în primele câteva minute.


Uşa de la intrarea în club nu s-a deschis de la început decât parţial, ceea ce a provocat îmbulzeală, unii au căzut, iar cei care veneau au călcat peste ei. Primele relatări au fost despre o explozie deoarece în momentul în care s-a deschis uşa total sub presiunea oamenilor aerul încins dinăuntru a intrat în contact cu oxigenul de afară şi limbi de foc au ieşit odată cu cei care fugeau. Membrii formaţiei aveau instrumentele şi cablurile pe ei şi au fost ultimii care au încercat să părăsească clubul, în spatele scenei neexistând o altă ieşire de rezervă.

În faţa clubului oamenii care ieşiseră se întideau pe caldarâm, unii cu arsuri, alţii cu probleme de respiraţie, fiind un adevărat haos. Ambulanţele şi pompierii au venit după ce lumea ieşise, majoritatea răniţilor fiind resuscitaţi şi duşi la spital cu ambulanţele, iar unii chiar de trecători, cu maşinile personale.

Unii dintre cei care au ieşit printre primii s-au stropit cu apă şi au intrat din nou în club în căutarea prietenilor, pe podea găsind oameni decedaţi, arşi sau în stop cardio-respirator. Ulterior, în faţa clubului au început să sosească rude ale spectatorilor, care întrebau de copii, fraţi sau surori, iar apoi investigatorii de la Poliţie şi Parchet.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro