Patrick Sawyer, cetățean american născut în Africa, a fost răpus de Ebola în Nigeria, sporind temerile experților cu privire la răspândirea virusului
Prima victimă occidentală care a sporit temerea că Ebola poate face saltul pe alt continent este un cetățean american. Patrick Sawyer a murit în această săptămână după ce s-a simțit rău în timpul zborului din Liberia spre Lagos, Nigeria. Faptul că, deși era bolnav, el s-a putut îmbarca într-o cursă internațională, putând infecta pasageri care călătoreau spre alte destinații din toată lumea, a alarmat autoritățile internaționale.


Sawyer, în vârstă de 40 de ani, dorea să ajungă acasă, în Minnesota, SUA, unde îl așteptau soția și copiii. Moartea lui în Lagos, unul dintre cele mai populate orașe, a pus pe jar experții din sănătate, care încearcă acum să reconstituie traseul său, pentru a depista alte potențiale victime.
Soția sa, Decontee Sawyer (34 de ani), e devastată și se gândește cu groază cât de aproape a fost Patrick să aducă acasă virusul letal.

Riscul ca alți pasageri să ia Ebola este redus, întrucât acesta se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale sau secreții, precum urina, sângele, transpirația sau saliva, spun experții. Boala nu se răspândește precum gripa, prin contact întâmplător sau respirând același aer. Pacienții devin contagioși doar atunci când boala a avansat până la manifestarea simptomelor, arată Organizația Mondială a Sănătății. Iar cei mai vulnerabili sunt lucrătorii din sistemul sanitar și rudele celor care au grijă de bolnavi.


Pe de altă parte, Sawyer, care era angajat al ministerului de finanțe din Liberia, și dorea să ajungă la o conferință în Nigeria, a vomitat și a avut diaree în timpul zborului spre Lagos. La bord se mai aflau 50 de persoane, iar experții spun că Ebola se poate transmite, într-o toaletă, din urmele lichidelor eliminate de bolnav.
Sawyer a fost pus în carantină imediat după sosirea în Lagos, iar ceilalți pasageri au fost informați despre simptomele bolii, apoi lăsați să plece. Cu o perioada de incubare de până la 21 de zile, orice persoană infectată poate să nu aibă simptome timp de mai multe săptămâni.


Până acum, autoritățile nigeriene au identificat 59 de persoane care au intrat în contact cu Sawyer și au testat 20 dintre acestea, a declarat Jide Idris, secretar de stat în Sănătate din Lagos. Printre aceștia se numără oficiali cu rang înalt, angajați ai companiei aeriene, angajați din sănătate și ambasadorul Nigeriei în Liberia. Potrivit sursei citate de Daily Mail, până acum nu au fost depistate noi cazuri de Ebola.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro