Cum să te comporți cu colegii de muncă - 8 sfaturi despre cum să te înțelegi cu toată lumea
Să-ți dai seama cum să procedezi ca să te înțelegi bine cu colegii de muncă poate fi, uneori, dificil.
Nu trebuie să fii prieten bun cu oamenii cu care lucrezi, dar trebuie să găsești modalități de a dezvolta o relație de lucru productivă cu oamenii din echipa ta.
Cum să te comporți cu colegii de muncă
Iată opt sfaturi care te vor ajuta să promovezi relații puternice cu colegii tăi.
1. Evitați prea multe informații personale
Unul dintre subiectele care pot tensiona relațiile profesionale este viața ta personală. De-a lungul timpului, s-ar putea să dezvolți o prietenie cu unii dintre
colegii tăi, care îți permite să ai încredere în ei și să le vorbești despre problemele tale personale. Dar dacă dorești să creezi o atmosferă confortabilă la locul de muncă, cea mai bună abordare este să eviți să vorbești despre viața personală cu oamenii cu care lucrezi.
Totuși, dacă nu împărtășești deloc informații personale, poți fi perceput ca neprietenos sau evaziv. Când vine vorba de cum să te înțelegi cu colegii, există o linie fină în ceea ce privește cât de mult să împărtășești cu ei.
Împărtășirea câtorva mici detalii despre planurile tale de weekend face o discuție mai prietenoasă, în pauza de masă. Cu toate acestea, împărtășirea convingerilor tale politice sau religioase poate fi motiv de tensiuni la locul de muncă. Evită aceste subiecte, precum și discuțiile despre orice altceva care ar putea fi interpretat ca fiind nesigur pentru muncă.
2. Fii un bun ascultător
Stresul de la locul de muncă se poate acumula, iar oamenii au adesea nevoie doar de o modalitate de a se detensiona. Acolo poți interveni și poți deveni un coleg atent. Permițându-le colegilor să spună ce au în minte, îi poți face să se simtă confortabil cu tine și să stabilească un raport bun de lucru.
Nu uita că, dacă colegul tău de lucru îți împărtășește ceva privat, ar trebui să păstrezi confidențialitatea ori de câte ori este posibil. Ai grijă să nu transformi ceea ce poți învăța în bârfe de birou.
Însă, dacă productivitatea ta este afectată de modul în care altcineva își îndeplinește sarcinile, atunci s-ar putea să fii nevoit să vorbești. De obicei, totuși, este o idee bună să îți faci griji doar pentru propria performanță și să lași managementul firmei să se îngrijoreze de ceea ce fac toți ceilalți.
3. Ține-ți mâinile “acasă“
Ca regulă generală, oamenii se pot simți inconfortabil atunci când sunt atinși de cineva pe care nu îl consideră un prieten apropiat. Cu siguranță vrei să eviți să fii perceput drept persoana sensibilă de la locul de muncă, deoarece asta te poate înstrăina de restul colegilor tăi.
În mediul de afaceri, unii oameni se îmbrățișează, iar alții își dau mâna. Dacă nu ești sigur care gest este potrivit, folosește această regulă: dacă vei îmbrățișa o persoană în cadrul întâlnirii, ar trebui să te simți suficient de confortabil pentru a-i îmbrățișa pe totți cei prezenți. Prin urmare, strângerea mâinii este calea profesională de urmat.
4. Fii întotdeauna pozitiv
Uneori, tehnicile care funcționează bine cu clienții funcționează și cu colegii de muncă. Chiar dacă nu te simți foarte fericit într-o anumită zi, poți să-ți faci colegii să se simtă mai în largul lor atunci când abordezi serviciul cu zâmbetul pe buze. Dacă zâmbești mult, atunci oamenii cu care lucrezi vor avea tendința de a fi mai toleranți cu tine în acele zile în care, pur și simplu, nu poți zâmbi.
Dacă te simți dezamăgit, vino cu strategii menite să te ajute să faci față, care să nu-i afecteze pe cei din jur. Fă o plimbare. Scrie-ți gândurile. Ascultă muzică la căști. Fă tot posibilul pentru a evita să te scufunzi în negativitate.
5. Fii bun în ceea ce faci
Interacțiunile tale cu alte persoane din biroul tău devin mult mai fluide atunci când ai reputația de a fi bun la locul tău de muncă. Când oamenii știu că se pot baza pe tine pentru a duce lucrurile la bun sfârșit și pentru a le face să arate bine, atunci au tendința să prețuiască prezența ta la birou.
Dar amintește-ți că a fi bun nu înseamnă doar un singur lucru. În parte, este vorba despre producerea de lucrări de înaltă calitate. Cu toate acestea, este și despre a fi punctual și a respecta timpul celorlalți. Și când vine vorba de munca ta, asumă-ți meritul pentru ceea ce ai făcut și acordă credit pentru lucrările la care te-au ajutat alți oameni. Aceasta este o strategie excelentă pentru a te înțelege cu colegii.
6. Evită dramele de birou
Acest lucru poate fi greu uneori. Fiecare loc de muncă are o dramă, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci parte din ea. Momentul în care te implici în orice tip de incident de la birou este momentul în care îți pierzi capacitatea de a te înțelege cu o parte din oamenii cu care lucrezi. Stai departe de drama de la birou și fugi departe de bârfele de la birou.
7. Fă-ți griji doar pentru jobul tău
Când te uiți pe hol și vezi pe unul dintre colegii tăi fiind angajat într-o convorbire telefonică personală, amintește-ți doar că nu e problema ta. Dacă productivitatea ta este afectată de modul în care altcineva își îndeplinește sarcinile, atunci s-ar putea să fii nevoit să vorbești. De obicei, totuși, este o idee bună să vă faceți griji doar pentru propria performanță și să lăsați managementul să se îngrijoreze de ceea ce fac toți ceilalți. Suntem toți adulți aici, nu? Să ne tratăm unii pe alții cu respect.
8. Fii de încredere
Acest lucru este diferit de a fi bun la locul de muncă, deoarece este vorba de a fi la timp dimineața și de a nu lua pauze mai lungi decât este permis. Dacă colegii de muncă văd că încalci regulile vor avea resentimente. Dacă vei ajunge la birou la timp și vei respecta timpul de pause, colegii tăi vor simți că pot conta pe tine și că le respecti timpul.
Sursa foto: Depositphotos