Cum să gătești orezul ca să rămână bob cu bob
Dacă ai fost la un restaurant cu specific asiatic, probabil ai observat că orezul servit are o textură aparte. Este pufos, iar fiecare bob este separat.
Spre deosebire de pilaful românesc (care este de fapt turcesc la origini), orezul preparat în stil asiatic nu se fierbe cu multă apă și nici nu se amestecă în timp ce se află pe foc.
Iată cum să prepari orezul în stil asiatic:
Ai nevoie de:
1 cană de orez cu bob lung
2 căni cu apă
sare
o bucățică de unt cât o nucă (opțional)
Mod de preparare:
Regula de bază este să folosești proporția de 2 căni cu apă la 1 cană cu orez. Este o regulă valabilă pentru cele mai multe tipuri de orez. Poți înlocui apa cu supă de pui sau de legume pentru mai mult gust.
Clătește întotdeauna orezul. În acest fel vei îndepărta amidonul care face ca boabele să se lipească între ele. Pune orezul într-o sită fină și clătește-l cu apă rece până când apa rămâne perfect curată.
Pune apa la fiert, adaugă un praf de sare și lasă să dea în clocot. Poți adăuga puțin unt.
Când apa clocotește, adaugă orezul și amestecă.
Apa se va răci puțin după ce adaugi orezul, astfel că e necesar să aștepți ca apa să ajungă iar la punctul de fierbere.
După ce începe să fiarbă iar, acoperă cratița și lasă focul la minim.
Nu ridica deloc capacul! Aburul este foarte important pentru ca orezul să se gătească în profunzime.
Cum gătim orezul: 18 minute, timpul optim de fierbere
Setează cronometrul la 18 minute. După ce a expirat timpul, ridică capacul și verifică dacă orezul este făcut. Ar trebui să te orientezi în funcție de cât de bine este preparat orezul, nu în funcție de apa care a rămas. Este posibil să rămână puțină apă la final.
Dacă prepari orez brun, setează cronometrul la 30 de minute.
Oprește focul, pune capacul iar pe cratiță și mai lasă orezul pentru câteva minute în cratiță.
După ce au trecut cele câteva minute, răscolește ușor cu furculița orezul pentru ca boabele să se separe. Servește imediat.