Terapia de cuplu, ingredientul care poate salva o relație
Sex şi Sex / De Natalia Irimia, 04.02.2016

Potrivit ultimelor statistici, durata medie a unei căsătorii în România este de 13 ani. Un psiholog îţi arată de unde apar problemele în cuplu şi cum le depăşeşti

Smiling couple reconciling at therapy session in therapists office

În ultimii ani, divorţul apare cu frecvenţa cea mai mare în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35 - 39 de ani.

Comunicare în cuplu poate intra în impas din diverse motive, de exemplu:

1. Se activează orgolii, traume anterioare, temeri sau şabloane educaţionale diferite.
2. Comoditatea unuia dintre parteneri, ce determină în prima fază supraresponsabilizarea celuilalt şi de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru îndeplinirea propriilor nevoi, frustrări.
3. Gelozia. Gelozia este de fapt o frică şi în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici.
4. Infidelitatea unuia dintre parteneri. Şi aici lucrurile sunt mai complicate! A fost un eveniment sau un întreg proces? Ce anume pare să fi provocat totul - a existat un factor intern sau extern, care a determinat anumite acţiuni, o anumită motivaţie? Care ar putea fi consecinţele şi ce preţ este pregătit fiecare să plătească, acum sau pe termen lung?

Acesta este momentul în care ar trebui să se apeleze la ajutorul unui psiholog, ca mediator: “O terapie de cuplu nu îşi propune nici să împace, nici să despartă. Se pleacă de la premiza că, atunci când partenerii vin la terapie, există deja un blocaj de comunicare în cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener să conştientizeze ce se întâmplă în prezent, cum s-a ajuns în acest impas şi ce se poate face. Este nevoie însă de sinceritate şi dorinţă autentică de schimbare, din partea ambilor parteneri.

În urma unei terapii de cuplu, vor putea fi clarificate anumite aspecte, se vor putea conştientiza cauze profunde ale unor  blocaje, se pot pune în mişcare pârghii acţionale şi resurse poate neconştientizate sau uitate. Ce anume se va întâmpla în timpul terapiei şi la final este însă decizia fiecărui partener. Deciziile aparţin în totalitate celor doi parteneri!”, adaugă psiholog Anca Kosina, din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro