Un nou sprijin în lupta împotriva cancerului
Numărul de bolnavi de cancer în România este îngrijorător de mare, în condițiile în care în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de noi cazuri de cancer. Mai mult decât atât, într-un raport eliberat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și Organizația Mondială a Sănătății, țara noastră se află pe locul 10 în Europa, în ceea ce privește numărul bolnavilor de cancer.
Acestor cifre alarmante li se adaugă și cele extrase din raportul GLOBOCAN 2012, eliberat la sfârșitul anului 2013, care aduc în vedere faptul că România deține cea mai mare rată de mortalitate din Europa: peste 48.000 de români mor anual din cauza cancerului. La finalul anului 2012, aceleași statistici GLOBOCAN numărau 43.100 de bărbați și 35.600 de femei bolnavi de cancer.Toate aceste cifre îngrijorătoare sunt datorate nu doar fondurilor insuficiente alocate medicamentelor oncologice, ci și uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă bolnavii de cancer în România: absența unui tratament personalizat fiecărui pacient. În cancer există numeroase gene care pot suferi mutații, fiecare tumoră putând avea de la 1 până la 8 gene cu mutații. Toate aceste mutații genetice pot crea specificități ale bolii care impun ieșirea din schema clasică de tratament și înlocuirea acesteia cu una perfect adaptată și care să răspundă acestor specificități.
De aceea, pentru a evita prescrierea unui tratament neadecvat, este nevoie de un diagnostic molecular - o testare genetică menită să identifice nu doar care sunt acele gene care au generat un anume tip de cancer, ci și dacă au existat mutații genetice care au făcut ca boala să nu raspunda la soluțiile de terapie recomandate în protocoalele actuale de tratament. Rolul unei asemenea testări cu un grad maxim de precizie este cu atât mai important cu cât, din păcate, în tot mai multe cazuri sunt descoperite astfel de mutații genetice rare, care transformă boala într-un soldat cu arme tot mai puternice. Pentru unele mutatii rare încă nu există un tratament țintit disponibil, insa exista medicamente in diferite stadii de cercetare si dezvoltare in cadrul studiilor clinice, în care tratamente dintre cele mai noi si eficiente sunt administrate pacientului, într-un mediu controlat de specialiști.
Cea mai des întâlnită modalitate de diagnostic molecular în Europa este cel individualizat, prin care se identifică genele responsabile de activarea cancerului. În România un astfel de sistem de diagnosticare este Oncompass, cel mai avansat sistem informațional la nivel mondial, care vine în sprijinul medicilor specialiști oncologi pentru a descoperi cea mai bună opțiune de tratament. Sistemul Oncompass identifică genele care au suferit mutații la nicelul tumorii fiecărui pacient, iar pe baza raportului generat de profesioniști în genetică moleculară, medicul oncolog poate alege cea mai potrivită terapie țintită, specifică fiecărui pacient în parte. Cu o bază de date ce conține publicații și studii clinice cu peste 200 de medicamente țintite, Oncompass folosește rezultatul testului pentru a identifica cel mai potrivit medicament țintit descoperit sau cel mai potrivit studiu clinic care se desfăşoară în prezent în lume și care ţintește mutația prezentă în tumora fiecărui pacient.
“Deși este denumit prin același nume, cancerul este generat de cauze diverse, se manifestă în diferite forme și afectează fiecare pacient într-o formă unică. Tratamentele disponibile în România zilelor noastre, deși unele dintre ele inovative, sunt utilizate conform unor protocoale de tratament care însă nu sunt centrate pe pacient ca individ, ci tratează toți pacienții la fel. Este nevoie de o înțelegere mai profundă a mecanismelor care stau la baza apariției cancerului în mod particular în cazul fiecărui pacient pentru a aborda o schemă terapeutică adecvată nevoilor fiecărui pacient în parte. Este momentul pentru o schimbare in managementul pacientului oncologic: este momentul sa tratam pacientul oncologic si nu boala oncologica”
Oncompass este disponibil în România prin Torus Pharma, furnizor de servicii pentru companii farmaceutice și pentru companii specializate în echipamente și dispozitive medicale.