Studiu. Cancerul se dezvoltă cu ajutorul lipidelor
Sănătate / 19.08.2016

Alimentația săracă în lipide ar permite încetinirea avansării cancerului și tratarea tumorilor, susţine o echipă de cercetători belgieni.

După ce au studiat îndelung tumorile, savanţii au descoperit că ele se "hrănesc" cu lipide, în afară de zahăr. Rolul lipidelor este esențial, acestea participând la structura și la funcția membranelor celulare, intervenind în numeroase funcții biologice (transmiterea mesajelor hormonale, producerea de energie, etc.). Celulele canceroase își pot modula sursa de nutrienți în funcție de mediu — este o altă concluzie a cercetătorilor, relatează site-ul metronews.fr, citat de Agerpres.

Această descoperire, publicată în revista Cell Metabolism, sugerează faptul că, în cazul în care celulele sunt împiedicate să se alimenteze, dezvoltarea lor este stopată. Oamenii de știință au început deja să lucreze la piste terapeutice.

Cercetătorii oncologi de la Universitatea catolică din Louvain (Belgia) au analizat celulele canceroase timp de patru ani, reușind să reproducă în laborator aciditatea ambiantă a tumorilor (acidoză) și observându-le metabolismul (reacțiile chimice care se produc în interiorul fiecăreia).



Oamenii de știință belgieni au făcut două descoperiri importante. Mai întâi, celulele canceroase pot produce ele însele lipide. "Glutamina (aminoacid sintetizat de organism) este folosită pentru producerea — în interiorul celulei — a lipidelor necesare constituirii membranelor", arată cercetătorii într-un comunicat. "Lipidele prelevate din exteriorul celulei sub formă de acid gras furnizează energia necesară creșterii celulare", se mai spune în comunicat. Astfel, cu cât crește mai mult o tumoare, cu atât mai mult se acidifică și devine mai dependentă de lipide ca sursă energetică.


După ce au făcut aceste observații, cercetătorii sugerează că ar trebui blocată utilizarea lipidelor de către celulele canceroase pentru a le încetini și chiar stopa evoluția. Ei au elaborat deja astfel de compuși, "care pot interfera cu captarea și sinteza lipidelor" la șoareci. Rezultatele promițătoare deschid calea realizării unor medicamente anticanceroase de un tip nou, încheie site-ul citat de Agerpres.


Foto: Depositphotos

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro