Tot ce trebuie să știi despre un duș bucal
Sănătate · Stomatologie / 20.07.2023

Zâmbetul este cartea ta de vizită cea mai valoroasă. Un zâmbet frumos înseamnă și o personalitate deschisă, o stare bună de spirit, dar și o sănătate orală foarte bună.

Așa cum am învățat încă de mici, este foarte important să ne spălăm de două ori pe zi. Însă la un simplu periat nu reușim mereu să ajungem în spațiile înguste dintre măsele. Și atunci este recomandat să folosim un irigator bucal cunoscut și drept duș bucal.

Trebuie să privim asta nu ca pe un moft, ci ca pe un ajutor de nădejde în menținerea sănătății dinților noștri, pe care dacă nu îi curățăm foarte bine, putem face carii sau gingivite care pot avea efecte foarte neplăcute. Dacă ața dentară și pasta de dinți fac treaba bine, ei bine un duș bucal poate să curețe până la 99% din placa bacteriană.


Așadar, hai să vedem ce ai nevoie să știi despre acest super aparat de curățire dentară.

Un duș bucal este recomandat absolut oricui își dorește un zâmbet superb și dinți perfect sănătoși. El este o completare a periuței dentare și înlocuiește practic ața dentară. Adică dacă alegi să îți cumperi un duș bucal, nu va fi nevoie să mai folosești și ață. În general medicii dentiști recomandă acest duș mai ales persoanelor care au probleme cu gingiile, care au aparate dentare sau diverse plombe, coroane sau fațete dentare dar și celor care au implanturi dentare.


Dușul folosește o apă cu o presiune mare care practic pătrunde în locurile înguste și îndepărtează ușor, delicat și eficient orice urmă de placă. Efectul de prospețime se simte imediat iar recomandarea specialiștilor este să fie folosit o dată pe zi. Astfel vei avea dantura curată toată ziua, vei avea mai puțin tartru și poți chiar preveni probleme gingivale și chiar paradontoza.

La fel ca și în cazul periuței de dinți, este recomandat să îl folosim două minute în fiecare zi. Desigur, în funcție de situația ta, medicul îți poate recomanda să folosești mai mult sau mai puțin. Tot ce trebuie să faci este să ții capul de curățare al dușului la baza dinților și între aceștia și vei simți cum apa își face drum prin toate spațiile înguste și lasă curățenie în urma ei. Iar în cazul în care porți un aparat dentar, dușurile bucale vin cu accesorii speciale pentru curățarea acestuia. Există accesorii speciale și pentru diversele materiale din care se construiesc plombele, coroanele și implanturile.


În materie de forme și dimensiuni, ai cam două mari opțiuni pe piață. Prima este varianta clasică, fixă, care are o unitate centrală + irigator. Aceste modele au capacități de peste 500 ml și funcționează atunci când unitatea este conectată la priză. Deci, deși ai un volum mare de apă cu care îți poți face dușul bucal, nu vei avea foarte multă mobilitate și ai nevoie și de spațiu mai mult pentru depozitarea lui, deoarece poate fi destul de mare.

Există, însă, și o variantă portabilă, care are un rezervor mai mic, în general cam de 200 ml și care este creat ca să îl iei cu tine mai ușor peste tot. Nu vei depinde nici de cablu, majoritatea modelelor vin disponibile cu acumulator care are putere să reziste chiar și o săptămână. Este la fel de bun precum cel fix, dar ceea ce diferă mai mult la el este volumul de apă.


Dacă ești în căutarea unui duș, e nevoie să îți răspunzi mai întâi la câteva întrebări înainte să începi să cauți un model. În primul rând dacă îl vei folosi doar tu sau și ceilalți membri din familie. Pentru că atunci va fi nevoie să cumperi mai multe capete, câte unul pentru fiecare. Dacă ești mult plecat de acasă, în călătorii și delegații, atunci poți alege unul portabil. Iar dacă ai diverse lucrări dentare sau afecțiuni, cel mai bun sfat este să nu alegi un duș la întâmplare, ci să încerci să porți o discuție cu medicul tău dentist și să vezi ce îți recomandă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro