Periajul agresiv provoaca sensibilitate dentara
Periajul agresiv si consumul de bauturi si alimente acidulate sunt principalii factori care duc la aparitia sensibilitatii la nivelul dintilor, sustin specialistii.
Periajul agresiv si consumul de bauturi si alimente acidulate sunt principalii factori care duc la aparitia sensibilitatii la nivelul dintilor, sustin specialistii.O treime din cei 700 de stomatologi chestionati de Academia de Stomatologie Generala din Marea Britanie cred ca alimentatia reprezinta principalul factor care provoaca sensibilitate dentara, urmat de tehnica de periaj, scrie publicatia britanica WebMD.
Sensibilitatea dintilor apare in cazul in care un nerv este afectat si se prezinta sub forma unei dureri la nivelul unui sau mai multor dinti, adesea la contact cu alimente sau bauturi calde sau reci, aer rece sau in timpul periajului. Studiile de specialitate arata ca 38% din populatia Europei Centrale si de Est sufera de sensibilitate dentara.
Potrivit dr. Van B. Hayward, profesor la Scoala de Stomatologie si Colegiul Medical din Georgia, periajul agresiv si consumul de substante acide pot afecta smaltul dintelui si gingiile. "In cazul eroziunii smaltului sau a retragerii gingivale, dentina ramane descoperita. Dentina face legatura cu anumiti nervi si astfel dintele ramane vulnerabil la anumite senzatii, precum durerea."
De asemenea, sondajul condus de Academia de Stomatologie Generala a mai descoperit ca un rol important in aparitia sensibilitatii il au si anumite tipuri de pasta de dinti, apa de gura, produse de albit dintii, dintii accidentati, bulimia si refluxul acid.
Atentie la tehnica de periaj!
Pentru a preveni aceasta sensibilitatea dentara, tehnica de periaj pe care o folosesti este foarte importanta. Din acest motiv, este important sa optezi pentru o periuta medie, cu peri moi. Ca tehnica de periaj, multi specialisti recomanda "tehnica ruloului". Aceasta consta in miscari circulare executate din articulatia mainii, cu periuta asezata la 45 grade pe suprafata dintilor (nu perpendicular). Periajul trebuie efectuat pe toate suprafetele dentare, timp de cel putin 3 minute.
Netratata, poate duce la complicatii
In multe cazuri aceasta sensibilitate este ignorata. Netratata insa, pe langa micile neplaceri provocare (evitarea anumitor alimente si bauturi) poate favoriza si aparitia unor afectiuni mai grave, precum paradontita, avertizeaza specialistii. Din acest motiv, vizitele regulate la medic sunt foarte importante pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea unor astfel de probleme, cat si pentru obtinerea unor sfaturi importante de mentinere a igienei orale. Potrivit statisticilor, cei mai afectati de sensibilitatea dentara sunt adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.
Cum tratam?
Ameliorarea sensibilitatii dentare se realizeaza cel mai des prin folosirea unei paste de dinti desensibilizanta sau prin tratamente specializate in cabinetul stomatologic. Pastele de dinti desensibilizante cu saruri de potasiu actioneaza prin blocarea durerii. Pentru ca efectul acestora sa fie simtit, este nevoie de o perioada mai lunga de folosire.
Atentie! Daca pastrezi obiceiul de a te spala pe dinti cu putere, se poate inlatura stratul de protectie creat de pasta de dinti. De asemenea si alimentele cu aciditate mare diminueaza efectul pastei de dinti.
Academia de Stomatologie Generala din Marea Britanie recomanda pentru ameliorarea sensibilitatii:
- foloseste o pasta de dinti desensibilizanta;
- schimba periuta de dinti cu una cu peri moi;
- urmeaza sfaturile medicului si curata-ti dintii de doua ori pe zi cu ajutorul periutei si atei dentare;
- evita bauturile si alimentele acide.