Ca orice alt domeniu al medicinei si stomatologia este plina de mituri, dezvoltate in timp dintr-o intelegere gresita a acestui domeniu sau dintr-o interpretare eronata a unor experiente traite.
Noi demontam aici doar cateva dintre ele, insa lista lor este cu siguranta mai lunga, asa incat, recomandarea noastra este sa apelati la stomatologul dumneavoastra ori de cate ori aveti dubii si vreti sa aflati care este adevarul in ceea ce priveste un anumit aspect din aria stomatologiei.
Cele mai frecvente mituri pe care le-am intalnit in cariera de stomatolog si in care multi dintre pacienti cred sunt: detartrajul iti strica dintii, daca mi-am scos nervul nu o sa ma mai doara dintii, o sa-mi pierd dintii pentru ca am parodontopatie, mi-am imbracat dintii si nu mai trebuie sa ma spal pe dinti, analgezicele ma pot scapa de durerea de dinti, extractia dentara este foarte dureroasa. Inainte de a le lua pe fiecare in parte sa le demontam, tin neaparat sa precizez ca toate aceste ipoteze sunt false.
Detartrajul nu strica dintii, intrucat acesta este o procedura stomatologica prin care se indeparteaza tartrul, adica placa bacteriana si resturile alimentare din cavitatea bucala, fara a se interveni in niciun fel asupra dintilor. Tartrul este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale, deci indepartarea lui nu poate decat sa ajute la mentinerea sanatatii dentare.
Tratamentul endodontic (scoaterea unui nerv) al unui dinte va duce la lipsa perceptiei durerii la nivelul dintelui respectiv, insa, de multe ori, durerea pe care pacientul o simte in dreptul unui dinte poate sa fie cauzata de alte afectiuni din sfera oro-maxilo-faciala, iar simpla indepartare a nervului unui dinte nu va face ca aceasta durere sa inceteze. Pentru corecta diagnosticare a afectiunii care genereaza durerea respectiva, este intotdeauna bine sa va adresati unui medic stomatolog.
Parodontopatia reprezinta, intr-adevar, forma avansata de imbolnavire a bolii parodontale. Dar de aici si pana la pierderea dintilor este cale foarte lunga si nu este garantat ca se va ajunge la asta. Parodontopatia se poate opri din evolutie prin instituirea tratamentului, prin invatarea, exersarea şi practicarea unei igiene riguroase.
Tratamentul in parodontopatia este complex si variaza in functie de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru indepartarea factorului favorizant numarul unu, respectiv tartrul, pana la interventii chirurgicale de aditie osoasa şi reconstructie a tesuturilor afectate. Daca se urmeaza insa tratamentul si sfaturile medicului stomatolog, sansele de reusita pot fi foarte mari.
Mi-am imbracat dintii, deci nu mai trebuie sa ma spal pe dinti – niciun alt mit nu este mai nociv decat acesta. Dintii cu lucrari – fie ele coroane, fatete sau incrustatii dentare – trebuie ingrijiti la fel de mult, daca nu chiar mai mult decat dintii naturali. Lipsa igienei va favoriza dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului, lucru care va duce la aparitia patologiei parodontale si la compromiterea suportului lucrarii respective. Asa ca ata dentara, periuta de dinti si apa de gura trebuie folosite de cel putin doua ori pe zi, indiferent daca aveti sau nu lucrari dentare.
Analgezicele ma pot scapa de durerea de dinti – poate fi o solutie o data, insa cu siguranta pe termen lung nu este o solutie viabila. Analgezicele pot rezolva pe moment durerea, insa cu siguranta nu elimina cauza durerii. Si atata vreme cat cauza durerii nu este depistata si inlaturata, durerea va reveni iar si iar, existand posibilitatea inrautatirii situatiei de la un episod la altul. Si, pe masura ce durerea devine din ce in ce mai intensa, nici analgezicele nu isi vor mai face efectul.
Extractia dentara este foarte dureroasa – aceasta era o realitate acum 20 sau 30 de ani. Insa stiinta stomatologica a evoluat foarte mult, atat din punctul de vedere al tehnicilor folosite, cat si din punctul de vedere al instrumentelor utilizate. Asa incat acum vorbim despre extractia atraumatica a unui dinte ca fiind cea mai buna modalitate de scoatere a acelui dinte pentru ca lezeaza cel mai putin osul alveolar, protejandu-l de trauma in vederea unui viitor implant.
Concluzia este simpla - nu credeti in mituri! Cereti sfatul profesionistilor, caci ei vor sti cel mai bine ce vi se potriveste. Si aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!