Microscopul, crucial in tratamentul de canal
Orice pacient nevoit sa suporte interventii stomatologice ar trebui sa rasufle usurat atunci cand medicul il informeaza ca acestea tin de domeniul endodontiei, pentru ca asta presupune proceduri de conservare a danturii.
Chiar si obturatia de canal, o interventie asociata cu senzatia de disconfort, ar trebui sa fie privita cu ochi mult mai buni, avand in vedere ca este un pilon al endodontiei, ramura a stomatologiei pe care studiile o crediteaza cu o rata de succes de 90%.
Obturatia de canal este etapa finala de lucru pe un dinte afectat, dupa indepartarea nervului sau dupa tratamentul radacinii infectate. Procedura nu poate fi efectuata de orice medic stomatolog, ci de unul cu specializare in endodontie pentru ca, altfel, unul dintre cele mai mari riscuri ale obturatiilor de canal realizate gresit este infectia. Din nefericire, mai exista si cazurile in care in urma obturatiei raman ace rupte pe canal, lucru dificil de constatat si remediat uneori.
Insa, la sfarsitul anilor ’90, endodontia a trecut printr-o revolutie gratie instrumentelor de marire a imaginii pe care a inceput sa le foloseasca. Microscopul a revolutionat obturatia de canal, crescandu-i contributia la conservarea dintelui tratat.
Vizualizare mai buna, viata mai lunga pentru dinte
Faptul ca microscopul ofera o vizibilitate net superioara asupra detaliilor campului de lucru – atat prin marirea imaginii (in cabinetele noastre, intre 2,4 ori si 19 ori), cat si prin proiectia de lumina acolo unde este nevoie – aduce numeroase beneficii atat procedurii, pacientului, medicului, cat si relatiei dintre acestia:
Poate fi detectata anatomia atipica a dintelui – canale sau radacini atipice, care nu pot fi vazute cu ochiul liber sau cu ajutorul lupelor;
Pot fi detectate microfisuri sau fracturi ale dintelui si remediate, pentru o conservare mai buna a dintelui;
Poate fi pus un diagnostic mai exact in urma studierii mai in amanunt a campului de lucru;
Poate fi realizat un tratament mai calitativ prin sigilarea completa a canalelor, astfel incat pacientul nu va fi nevoit sa revina pentru alte interventii la acelasi dinte;
Comunicarea dintre medic si pacient este foarte mult imbunatatita, dat fiind ca in timpul tratamentului cu microscopul pot fi realizate fotografii sau inregistrari video, pe marginea carora medicul poate explica mai bine situatia, iar pacientul poate pune mai multe intrebari.
Toate aceste avantaje converg catre o finalitate foarte importanta a obturatiei de canal facute cu ajutorul microscopului: se poate salva mai mult din structura dentara sanatoasa prelungindu-se, astfel, viata dintelui ramas fara radacina.
Articol scris de dr. Manuela Lupascu, clinica LLL Dental