Metode de tratament pentru parodontoza
Sănătate · Stomatologie / 19.11.2015

Parodontoza este o afectiune a tesutului de sustinere al dintelui, fiind principala cauza a pierderii dintilor la adulti. Ea este caracterizata prin formarea de pungi parodontale si prin mobilitatea dintilor, deseori ajungandu-se chiar la pierderea acestora.

Factorii ce pot contribui la imbolnavirile parodontale sunt: igiena deficitara, fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentatia (bogata in saruri minerale si saraca in fructe), stresul, unele medicamente si diversi factori hormonali (cum este cazul gingivitei de sarcina).

Parodontoza imbraca multiple aspecte si, adesea, debuteaza insesisabil pentru pacienti si are un final incert. Semnele incipiente ale parodontozei sunt: inflamatiile gingiei, sangerarile trecatoare, precum si disconfortul gingival. Pentru ca toate acestea pot fi usor trecute cu vederea de catre pacienti, se poate ajunge la aparitia depunerilor de tartru si placa bacteriana, precum si la acumularea de resturi alimentare pe dinti.

Toate acestea duc la un stadiu avansat de afectare a tesutului, la aparitia mobilitatii dintilor si, intr-un final, la aparitia pungilor parodontale si chiar la pierderea dintilor. Atunci cand boala avanseaza, deja vorbim de simptome precum: respiratie urat mirositoare, sangerari gingivale la periaj sau la folosirea atei dentare, retragerea gingiilor sau mobilitate dentara.

Tocmai pentru ca semnele unei imbolnaviri parodontale sunt greu de depistat de catre pacienti, vizitele regulate la medicul stomatolog ar trebui sa fie o regula. Ele ne ajuta sa depistam aceste probleme intr-un stadiu incipient, cand sansele de vindecare sunt foarte bune. In cabinet, o diagnosticare corecta se face dupa o serie de radiografii pentru evaluarea suportului osos din jurul dintilor. Evaluarea gingiei o facem cu o sonda parodontala prin masuratori pentru fiecare dinte. Instrumentul este plasat intre gingie si dinte, orice valoare mai mare de 3 mm insotita de sangerare reprezentand semn de boala parodontala.

Tratamentul in parodontoza este complex, in functie de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru indepartarea factorului favorizant numarul 1, respectiv tartrul, pana la interventii chirurgicale de aditie osoasa si reconstructie a tesuturilor afectate. De exemplu, in cazul gingivitei, care este o forma usoara si reversibila de imbolnavire parodontala, tratamentul consta intr-un simplu detartraj pentru indepartarea tartrului.

In cazul parodontopatiilor insa, forma avansata de imbolnavire, tratamentul poate necesita mai multe etape. Tratamentul non-chirurgical al acestora consta in chiuretaj in camp inchis, dar care are insa limitele sale. Astfel, atunci cand acesta nu este suficient, se poate apela la tehnici chirurgicale regenerative.

O alta metoda de tratament a bolilor gingivale, pe care suntem mandri sa o oferim pacientilor nostri, este Tratamentul Parodontal Laser LLL (Low Level Laser), folosind EPIC™, cea mai recenta inovatie cu laser de la BIOLASE.

Toti pacientii carora li s-a spus ca au nevoie de interventii chirurgicale cu bisturiu si sutura, au ca alternativa Tratamentul Parodontal Laser LLL, o procedura minim-invaziva, ce reprezinta o imbunatatire fata de chirurgia obisnuita. Este alternativa blanda, fara incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou. Eficienta deosebita a Tratamentul Parodontal (LLL) se manifesta in special la formele incipiente si moderate ale bolii, cand putem spera la vindecare. In formele severe, avansate, produce o imbunatatire a sanatatii parodontale si o reducere semnificativa a ritmului evolutiei bolii.

Avantajele folosirii laserului in tratamentul parodontezei sunt multiple:
•    Tratamentul parodontal laser (LLL) are rezultate clinice superioare fata de chirurgia parodontala cu lambou
•    Pastreaza testul gingival sanatos in loc sa il indeparteze
•    Reduce retractia gingivala postoperatorie
•    Elimina infectia, curata in profunzime si sterilizeaza pungile parodontale
•    Elimina sangerarea gingiilor pe loc
•    Reface atasarea gingiei de dinti
•    Este mai putin traumatizant, disconfortul din timpul si dupa tratament este mult redus in comparatie cu procedura chirurgicala cu lambou. Perioada de recuperare este sub 24 ore. In cele mai multe cazuri, pacientii se simt destul de bine incat se intorc la serviciu in aceeasi zi.

In concluzie, parodontoza se poate opri din evolutie prin instituirea tratamentului, prin invatarea, exersarea si practicarea unei igiene riguroase. Interventiile din sfera parodontologiei sunt complexe, insa ele nu pot avea succes daca pacientii nu sustin rezultatele medicale cu o igiena corecta. Totul sta in comportamentul individual al fiecaruia.

 Dr. Claudiu Lupascu, Clinica LLL Dental

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro