Fatete sau coroane dentare – ce alegem?
Sănătate · Stomatologie / 26.04.2016

Estetica dentara ofera beneficii atat sanatatii orale a pacientului ca si stimei de sine, studiile demonstrand ca un zambet sanatos si perfect aliniat ofera un plus de incredere. Estetica dentara are la dispozitie o serie de “arme secrete” care te pot ajuta sa ai zambetul mult visat, iar doua dintre cele mai utilizate sunt fatetele dentare si coroanele dentare!

Fatele dentare sunt poate, cel mai popular si apreciat tratament de estetica dentara , care transforma complet zambetul si presupune aplicarea pe fata vizibila a dintilor, cu predilectie la dintii frontali a unor fatete speciale din ceramic.

Cei mai buni “candidati” pentru fatete dentare sunt: dintii fisurati sau fracturati doar la nivelul coroanei dentare, dintii care prezinta fisuri in smalt care se coloreaza in timp, devenind inestetice si creand pacientului disconfort, dintii cu malpozitii dentare (inghesuiri sau spatieri) usoare si moderate, dintii cu coloratii nedorite sau dintii cu obturatii mari, debordante ce genereaza disconfort estetic.


Coroana dentara reprezinta o lucrare estetica din ceramica, pe suport metalic sau zirconiu, alternativa clasica  pentru fatete dentare.

Decizia de a alege fatete sau coroane dentare se ia impreuna cu medicul stomatolog. Este bine insa sa fiti bine informat/a si sa stiti ca exista anumite caracteristici clinice importante care trebuie evaluate cand se ia aceasta decizie, cum ar fi:
  • Suprafete linguale (spre cerul gurii) intacte: daca suprafetele linguale sunt uzate pana la dentina sau cariate, nu sunt indicate fatetele dentare, aceasta fiind o situatie in care sunt potrivite coroanele dentare. Pentru alegerea fatetelor ca solutie de tratament, suprafetele linguale trebuie sa fie intacte.
  • Ocluzia: bruxomanii nu reprezinta o indicatie buna pentru fatete, pentru ei fiind mai potrivite coroanele. Scrasnirea dintilor constanta si cu forta destul de mare ar deteriora sau ar dezlipi fatetele rapid.
  • Activitate cariologica mare: iarasi este o situatie care, daca este prezenta, recomanda coroanele in detrimentul fatetelor. Marginile coroanelor plasate usor subgingival ofera o rezistenta mai mare impotriva cariilor decat marginile supragingivale folosite la coroane. Fatetele sunt potrivite atunci cand activitatea cariologica nu este una severa.
  • Necesitatea de a modifica ocluzia semnificativ: daca este nevoie sa se faca modificari semnificative ale ocluziei (cum ar fi, de exemplu, cresterea inaltimii verticale), coroanele sunt, de regula, mai potrivite a solutie de tratament. In cazul fatetelor, ocluzia ar trebui sa fie relativ stabila.
  • Lipsa smaltului pe fata vizibila a dintelui indica coroanele ca fiind mai potrivite decat fatetele, deoarece acestea din urma se fixeaza foarte bine pe smaltul dentar.
  • Dintii cu malpozitii semnificative au, de regula, ca solutie de tratament mai potrivita coroanele si nu fatetele. Asta daca nu cumva situatia pacientului necesita tratament ortodontic, caz in care trebuie ales acesta ca prim pas al planului de tratament.

Atunci cand sunt indicate, fatetele dentare au avantaje clare: se obtin rezultate estetice excelente cu o atitudine conservatoare fata de dinti, necesitand o preparatie minim invaziva, chiar superficiala. Pentru defecte minore in zona frontala, fatetele ceramice pot fi o solutie rapida si eficienta pentru corectarea lor, iar forma si culoarea dintilor vor fi imbunatatite permanent. Fatetele dentare pot elimina defectele unui singur dinte sau pot acoperi mai multi dinti, creand astfel un aspect vizual estetic superior pentru intregul zambet.

Fatetele din ceramica reprezinta restaurari extraordinare pentru unii pacienti. Asa cum si coroanele dentare sunt restaurari de un real succes. Decizia de o alege pe una sau pe cealalta ca solutie de tratament necesita adaptarea la cazul particular al fiecarui pacient si evaluarea tuturor caracteristicilor clinice descrise mai sus. Materialele si tehnicile disponibile in zilele noastre pentru ambele tipuri de restaurari sunt cele mai bune din istoria stomatologiei. Cu plasarea lor atenta, ambele proceduri restaurative vor servi multi ani pacientilor.

Va asteptam in cabinet pentru a discuta situatia dumneavoastra personalizat. Pana atunci, aveti grija de zambetul dumneavoastra si faceti alegeri informate!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro