Vitaminele B6 scad senzatia de greata
Gravida bolnava de diabet trebuie sa urmeze indicatiile medicului specialist in nutritie pentru a putea scapa de senzatiile neplacute acestei perioade, cum ar fi greata sau starile de voma.
"Acestea apar de regula dimineata, insa se pot repeta oricand in cursul zilei sau al noptii. Cel mai frecvent sunt declansate de oboseala, bauturi continand cofeina sau alcool, alimente picante, prajite sau grase. Sunt recomandate o serie de masuri dietoterapeutice si igienice", a declarat doctorul Viorel T. Mogos, seful Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Paulescu". Inainte ca gravida diabetica sa se dea jos din pat, trebuie sa manance cativa biscuiti cu bicarbonat de sodiu sau o felie de paine usor prajita. "Este recomandat ca aceste produse nutritive sa fie asezate langa pat cu o seara inainte si consumate dimineata cu 15-30 de minute inainte de a se ridica din pat. Dimineata, femeia insarcinata trebuie sa evite miscarile bruste. In loc de trei mese principale si trei gustari, se mananca aproximativ opt-noua mese mici, fara sa se faca pauze prea mari. Lichidele se beau dupa masa si nu in timpul meselor. Se evita alimentele grase si prajite ca margarina, maioneza, sunca, carnea fripta, cartofii prajiti, dar si alimentele condimentate (in special piperul, chili, usturoi). Daca alimentele de la masa de pranz sunt mai apetisante decat cele de la micul dejun, se poate lua pranzul in cursul diminetii (se impart glucidele de-a lungul zilei si se ajusteaza insulinoterapia). Nu se vor consuma bauturi pe baza de cofeina (ceai, cafea, Cola). Se recomanda utilizarea suplimentelor vitaminice, in special a celor din categoria B6, intrucat scad senzatia de greata. Se consuma produse care ajuta la indepartarea acestor stari neplacute: paine rumenita, sandvisuri sau lapte rece cu continut scazut in grasimi, budinca cu lapte smantanit, supe slabe, iaurt hipolipidic, carne slaba rece cu cartofi sau o chifla, salata de fructe si branza de vaci. Se pare ca alimentele cu continut predominant glucidic, consumate la intervale scurte de timp (doua ore) sub forma de gustari, indeparteaza cel mai bine aceasta senzatie", a subliniat dr. Viorel T. Mogos. Daca totusi masurile recomandate nu isi dovedesc eficienta, medicul recomanda internarea in spital a gravidei diabetice. Pe masura ce toleranta digestiva se reface, se introduc treptat alimente si lichide in cantitati mici. Apoi se administreaza progresiv o alimentatie completa pana la atingerea necesarului caloric si nutritiv individualizat.
Seful Sectiei de T.I. sfatuieste ca in situatiile in care persoana respectiva prezinta frecvent senzatie de arsuri abdominale cu reflux esofagian (fenomene prezentate mai ales in ultima parte a sarcinii) sa se poata interveni dietoterapeutic astfel: mese mici si frecvente; evitarea alimentelor continand cofeina, alcool, piper, nucsoara; consumarea intre mese a biscuitilor pentru a absorbi aciditatea gastrica; lichidele nu se beau inainte de masa; evitarea miscarilor de aplecare sau intindere la orizontala dupa mese.