Vitamina E protejeaza fumatorii
O dieta bogata in vitamina E ofera protectie barbatilor fumatori de varsta mijlocie si scade riscul decesului cauzat de diferite tipuri de cancere sau afectiuni coronariene
"Studiul de fata sugereaza ca o concentratie crescuta de alfa-tocoferoli (peste 13-14 miligrame per litru) ofera o protectie impotriva diferitelor tipuri de cancer si alte boli mortale", afirma Margaret Wright, coordonatoarea studiului. Legatura dintre vitamina E si protectia oferita de aceasta impotriva diferitelor boli mortale a aparut in urma unui studiu care evidentia ca "persoanele care consuma mai mult de 400 IU de vitamina E pe zi isi reduc riscul de deces cu 10 procente, comparativ cu celelalte persoane". Un rol important, care diferentiaza efectele vitaminei E se refera la asimilarea acesteia din alimentatie sau din suplimentele nutrivite. Vitamina E, un antioxidant se refera de fapt la un grup de 8 componente: 4 tipuri de tocoferoli si 4 de tocotrienoli. In vreme ce numai alfa-tocoferolii se gasesc in majoritatea suplimentelor nutritive de vitamina E, numai o dieta echilibrata poate asigura cele 8 componente in concentratii variate. Fumul de tigara are peste 4000 de compusi, dintre care 60 sunt cu siguranta cancerigeni.