Vaporii de motorina grabesc aparitia infarctului
Sănătate · Stiri / 31.07.2007



Cei care au probleme cu inima sau afectiuni respiratorii ar trebui sa evite zonele intens poluate, cum ar fi intersectiile din marile orase. Vaporii de motorina pe care ii pot inhala, alaturi de un nivel mai ridicat al colesterolului in sange pot grabi aparitia unui infarct sau a altor boli ale inimii.

Specialistii in sanatate publica spun ca este vorba despre niste hidrocarburi foarte volatile care se pot inhala in combinatie cu particulele de praf, pe care se asaza. De asemenea, ele pot patrunde chiar si prin piele.


Vaporii de motorina interactioneaza cu acizii grasi din organism

Doctorul Andre Nel, expert in nanomedicina, spune ca impactul pe care il pot avea vaporii de motorina, combinati cu un nivel crescut al colesterolului in sange este mult mai mare decat cel pe care il poate exercita, separat, fiecare factor. Cercetatorii

s-au concentrat asupra interactiunii dintre particulele de motorina si acizii grasi care se gasesc in lipoproteinele cu densitate scazuta (colesterolul „rau”, de tip LDL), care duc la blocarea arterelor. Ambele sunt surse de molecule care poarta numele de radicali liberi. Acestia sunt cunoscuti pentru faptul ca pot distruge celulele, ducand inclusiv la aparitia bolilor coronariene.


Nu iesiti afara cand nivelul poluarii este crescut!

Cercetatorii au combinat agentii poluanti cu grasimile si au facut culturi pe celule prelevate din stratul intim al vaselor de sange (stratul cu care sangele vine direct in contact). Apoi au facut analize genetice si au aratat cum se activeaza genele care duc la distrugerea vaselor de sange.

„Cunoastem putine lucruri despre impactul pe care il pot avea agentii poluanti asupra vaselor de sange, dar stim ca acele particule motorina, combinate cu alte chimicale, duc la distrugerea tesuturilor. Pe langa afectiunile inimii, pot provoca boli ale cailor respiratorii si ale plamanilor. Avand in vedere aceste riscuri, oamenii ar trebui sa evite sa stea afara cand nivelul de poluare este crescut”, spune C. Ross, de la British Heart Foundation.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro