Testari gratuite ale capacitatii pulmonare cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului
Ziua Mondială a Astmului este un eveniment organizat anual de specialişti din foarte multe ţări, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului. În România, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează în perioada 2-15 mai o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei, sub mesajul: "Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!"
Ziua Mondială a Astmului este un eveniment organizat anual de specialişti din foarte multe ţări, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului. În România, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează în perioada 2-15 mai o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei, sub mesajul: "Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!""În perioada 2-13 mai, în cabinete medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul Tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc"
"În campania de anul acesta lansăm primul site de educaţie medicală dedicat pacienţilor cu astm bronşic din România. Este un site diferit de tot ce am realizat până acum, pentru că, pe lângă informaţiile despre boală, pe care le punem la dispoziţia pacientului, îi oferim şi posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cât de bine îi merge cu tratamentul pe care îl urmează sau, altfel spus, cât de bine este controlat astmul lui. Şi, cel mai important, printr-o aplicaţie simplă, îi oferim oricărui pacient interesat să meargă pentru o consultaţie la un medic pneumolog, posibilitatea să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testările, dar şi informaţii utile despre controlul bolii"
Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom), nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca şi o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice, are funcţia pulmonară normală (sau aproape normală) (măsurată prin probe specifice), nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngrosate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.